Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer studenten gingen naar de stembus voor medezeggenschapsraad

Gepubliceerd: 20 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws


1359 van de in totaal 39.066 studenten van de HR brachten afgelopen week een stem uit op kandidaten voor de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Dat is een percentage van 3,48 procent, duidelijk iets meer dan de 2,38 procent van vorig jaar.

De nieuwe studentengeleding van de cmr krijgt een bijna compleet andere samenstelling. Van de twee huidige kandidaten die meedongen naar een zetel is alleen Maarten Rouws gekozen. In kiesdistrict Academieplein/Rochussenstraat waren drie zetels te verdelen en die gaan naar Simone van der Hoek (109 stemmen), Rafi Özdemir (74 stemmen) en eerdergenoemde Maarten Rouws, op wie 43 studenten stemden. De huidige voorzitter van de studentengeleding Julia Hollebrandse haalde de raad met 34 stemmen niet.

De andere – nieuwe – studentenvertegenwoordigers zijn Bo Kouwenhoven, Fleur de Ruiter, Nitai Doelam, Yasin Özyürek, Anne-Floor Oosterling, Olivier Speckmann en Azizeh Barakat.

Opleidingscommissies: opkomst varieert

Voor de studentgeledingen van de opleidingscommissies (oc’s) hoefden op 46 van de 59 plekken geen verkiezingen te worden gehouden. Dit omdat er precies genoeg of te weinig kandidaten waren. In de meest gevallen zijn er drie zetels voor studenten ingeruimd, dus als er drie of minder kandidaten waren, worden die automatisch benoemd. Voor vijf commissies stelde geen enkele student zich kandidaat.

Bij de 13 opleidingscommissies (oc’s) waar wel verkiezingen werden gehouden varieert de opkomst nogal. Bij verpleegkunde, bedrijfskunde en de Willem de Kooning Academie is-ie ongeveer gelijk aan de cmr-opkomst van 3,48. Positieve uitschieters zijn communicatie en multimedia design (18,96 procent, 95 van de 501 studenten), applied data science & AI (14,96 procent, 19 van de 127) en maritiem officier (12,95, 25 van de 193).

Instituutsraden: sommige zetels onbezet

Ook bij de verkiezingen van de instituutsraden (imr’en) waren er niet overal verkiezingen. Vanwege te weinig kandidaten blijven er bij de instituten IGO, EAS en RAC twee van de vijf studentenzetels onbezet.

Bij de imr’en gingen alleen bij ISO en RBS ook medewerkers naar de digitale stembus. Bij CMI en RAC waren er precies evenveel zetels als kandidaten (vijf), de andere zes instituten telden een of meer vacante plekken. EAS spant de kroon: hier is slechts één van de vijf medewerkerszetels ingenomen. Inclusief de twee verkozen studenten telt deze imr dus maar drie (van de tien mogelijke) leden.

Nieuw was deze keer de verkiezing van een studentassesor bij het RBS. De verkozen student (Anne Oostveen) vergadert mee met de twee directeuren van dat instituut op het moment dat die directeuren niet over hun eigen maar hun gezamenlijke portefeuille vergaderen.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top