Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer vwo’ers en minder mbo’ers naar bacheloropleidingen HR

Gepubliceerd: 10 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws

Hbo-bacheloropleidingen en zeker ook die van de Hogeschool Rotterdam worden populairder bij vwo’ers. Landelijk steeg het aantal eerstejaars hbo-studenten met een afgeronde vwo-opleiding met 7 procent, HR trok vergeleken met een jaar eerder 10,9 procent  meer vwo’ers. In absolute aantallen steeg de vwo-instroom bij bachelors op de HR van 697 naar 773.

Vergeleken met 2019 is het aantal zelfs toegenomen van 657 naar 773 (een stijging van 17,7 procent), terwijl de totale bachelor-instroom in dat tijdsbestek afnam met 10,4 procent. Vergeleken met vorig jaar steeg het aantal eerstejaars dit jaar overigens weer iets, van 1,2 procent (van 9399 naar 9510).

Daartegenover staat dat mbo’ers de bacheloropleidingen steeds minder goed weten te vinden: de populariteit daalde op de HR vergeleken met 2022 met 3,9 procent (van 2481 naar 2384 eerstejaars). Ten opzichte van 2019 nam de mbo-instroom af met 20,9 procent.

‘Echt op hun plek’

Dat meer vwo’ers de HR weten te vinden, stemt collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels tevreden laat zij in een persbericht van de HR weten. ‘Mooi dat zij voor het hbo kiezen, omdat zij hier vanwege de nabijheid van het werkveld en de actualiteiten echt op hun plek zijn.’

Demissionair onderwijsminister Robert Dijkgraaf hield studiekiezers eerder in een open brief voor dat ze zich niet blind moesten staren op de hoogte van een opleiding. ‘Wil je als vwo’er het liefst de beroepspraktijk in, aarzel dan niet te kiezen voor een beroepsopleiding’. 

Terwijl bacheloropleidingen al langere tijd steeds minder in trek zijn bij de studiekiezer, stijgt de interesse in zowel de tweejarige associate degrees (Ad’s) als de masteropleidingen, zowel landelijk als op de HR. Afgelopen september begonnen er 1932 eerstejaars aan een Ad van de Rotterdam Academy (RAC) van de HR, bijna 28 procent meer dan de 1511 vorig jaar. Aan een master begonnen 752 studenten, in 2022 waren dat er 503 (plus 49,5 procent).

12.194 eerstejaars op HR, 107.400 in Nederland

De totale instroom van de HR steeg vergeleken met vorig jaar van 11.413 naar 12.194 (+ 6,8 procent). Landelijk daalde het aantal eerstejaars met zo’n 300. Alles bij elkaar telt het hbo nu 107.400 eerstejaars.

De Hogeschool Rotterdam vestigt in haar persbericht ook aandacht op de populariteit van de verschillende sectoren (clusters van bacheloropleidingen). Vergeleken met 2019 is duidelijk te zien dat de sectoren sociaal en economie in de min zitten, de instroom daalde met respectievelijk 19,3 en 18 procent. Gezondheidszorg daalde met 8,1 procent, techniek en onderwijs bleven ongeveer even populair.

Tekst: Jos van Nierop, HOP

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top