Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister wil studenten uitzonderen bij hervorming arbeidsmarkt

Gepubliceerd: 13 April 2023 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet gaat de arbeidsmarkt aanpakken, maar niet voor studenten met een bijbaan. Zij blijven werken op tijdelijke banen en nul-urencontracten. Dat zouden ze zelf fijner vinden.

Na lang overleg met vakbonden en werkgevers heeft minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een plan naar de Tweede Kamer gestuurd dat ‘een nieuw fundament moet leggen onder de arbeidsmarkt’.

Flexcontracten, oftewel tijdelijke dienstverbanden, moeten in de toekomst sneller worden omgezet in vaste contracten. Ook zet het kabinet een streep door nul-urencontracten.

Maar studenten met een bijbaan zijn uitgezonderd, ook al hebben zij juist vaak een nul-urencontract. Als ze minder dan zestien uur in de week werken, gelden de plannen niet voor hen. ‘Uit onderzoek blijkt dat jongeren over het algemeen flexibiliteit in hun contract waarderen’, schrijft de minister. ‘Ze kunnen hun rooster en inzet laten meefluctueren met bijvoorbeeld de vrije tijd, of juist de toetsweken en examens wanneer er minder gewerkt kan worden.’

Gaan studenten andere werknemers dan niet verdringen?

Ook de ‘draaideurconstructie’ blijft voor studenten mogelijk. Ze kunnen dus drie jaar op een tijdelijk contract werken, vervolgens zes maanden uit dienst gaan en dan weer opnieuw een tijdelijk contract krijgen in plaats van een vast contract. Voor andere werknemers wordt die ‘pauze’ verlengd van zes maanden naar vijf jaar, maar niet voor studenten.

Gaan studenten dan andere werknemers verdringen, voor wie de nieuwe regels wél zouden gelden? Daar gaat het kabinet naar kijken, belooft minister Van Gennip.

Vakbond: vooral werkgevers hiermee geholpen

FNV Young & United baalt ervan dat studenten worden uitgesloten van de plannen. ‘De afschaffing van het nul-urencontract en het terugdringen van flexibilisering is in principe goed nieuws’, zegt voorzitter Yasmin Ait Abderrahman. ‘Maar het mag niet zo zijn dat studenten en scholieren daarvan worden uitgesloten.’

Jongeren vinden het belangrijk om invloed te hebben op het indelen van hun uren, erkent ze, maar dat is geen excuus om hen uit te sluiten van inkomenszekerheid. ‘Vooral werkgevers zijn ermee geholpen dat studenten met een bijbaan nu worden uitgesloten. Die willen gewoon zoveel mogelijk goedkope arbeidskrachten die minder dan zestien uur per week werken.’

Tekst: HOP, Peer van Tetterode

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top