Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Paint & Sip: historische zwarte helden eren tijdens een schildersessie

Gepubliceerd: 15 February 2023 • Leestijd: 3 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is Black History Month en daarom organiseerde HR-platform INCLUDED maandag 13 februari een Paint & Sip: een creatieve manier om zwarte helden te eren door ze te schilderen. Door de relaxte sfeer is er ruimte voor open gesprekken en geeft iedereen een eigen invulling aan zijn of haar schilderij.

Alle studenten en medewerkers met hun schilderij

‘Ik wist eigenlijk niet dat de hogeschool zich hiermee bezighield’, zegt Mamasta Kourouma, eerstejaars social work, terwijl ze een portret schildert dat op een klein schildersezeltje staat. ‘Ik wist wel dat INCLUDED bestond en dat het vrij nieuw was, maar wist niet dat er zulke activiteiten werden georganiseerd.’ Het atrium van Museumpark is gevuld met zo’n dertig studenten – en enkele medewerkers – die aan lange tafels allemaal ingespannen aan een schilderij werken.

De Paint & Sip is een voorbeeld van de activiteiten die INCLUDED organiseert. INCLUDED is een HR-community die streeft naar een inclusieve Hogeschool Rotterdam en ruimte geeft aan de ongehoorde verhalen van studenten. Het is een platform voor het studentengeluid gericht op inclusie, racisme en discriminatie én gaat om je thuis voelen binnen de hogeschool. Door dit soort activiteiten te organiseren, creëert het platform de ruimte om verhalen, ervaringen, kennis en inzichten te delen en inzicht te krijgen in elkaars belevingswereld.

Historische zwarte helden

Ludmilla Molina begint de avond met een presentatie over belangrijke vrijheidsstrijders die in verzet zijn gekomen tegen ongelijkheid. Ze heeft het onder andere over Sojourner Truth, een burgerrechtenactiviste die streed voor de rechten van de vrouw en de afschaffing van de slavernij. Een andere held die ze noemt is Tula, de leider van een slavenopstand in Curaçao.

Met veel passie vertelt Ludmilla over andere – historische en actuele – zwarte helden waaronder Anton de Kom, Boni, Ma Pansa, Jerry Afriyie en Moises Frumencio da Costa Gomez. ‘Daar waar ongelijkheid is, zijn altijd mensen die daar iets aan willen doen’, zegt Ludmilla als afsluiter.

Tijd om te schilderen

Na de presentatie is het tijd om te schilderen. Iedereen pakt een canvas met een van de helden waarover Ludmilla heeft verteld. Met een glaasje fris of wijn in de ene hand en een kwast in de andere start iedereen met de schildersessie.

‘Toen ik zag dat het ging over Black History Month en zwarte helden, trok dat me aan.’

Social work-student Mamasta Kourouma schildert Sojourner Truth. Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan inclusiviteit en diversiteit, vertelt Mamasta. ‘We hebben het over intersectionaliteit en ongelijkheid in de samenleving en hoe dit effect heeft op de generaties die nog gaan komen. Ik schilder Sojourner Truth, omdat zij eigenlijk de grondlegger was van intersectionaliteit.’ Mamasta werd per toeval op de hoogte gesteld van de Paint & Sip doordat ze de flyer zag in haar pauze. ‘Toen ik zag dat het ging over Black History Month en zwarte helden, trok dat me aan.’

studenten aan het schilderen, met schildersezeltjes op lange tafels

Mamasta vindt dat de hogeschool genoeg aandacht besteedt aan onderwerpen zoals Black History Month, maar denkt dat te weinig mensen weten van de activiteiten. ‘Ik zag de flyer bijvoorbeeld ook per toeval, maar verder zag ik hier niet veel over op social media. Ik denk dat ze dit soort activiteiten en onderwerpen tijdens de normale lessen af en toe wat meer moeten benadrukken.’

‘Meer leren over de black community

De Paint & Sip is niet alleen gezellig, maar ook leerzaam en daar is creative marketing-student Larissa van der Knaap blij mee. ‘Ik wil meer leren over de black community, omdat ik heb gemerkt dat je er weinig over leert op school. Daarnaast hou ik van kunst en vind ik dit misschien wel de beste manier om die twee onderwerpen te combineren.’

‘Anton heeft met zijn werk veel kleur gegeven aan een tijd die heel naar is.’

Larissa schildert Anton de Kom, omdat hij een echte held is voor de zwarte gemeenschap. Anton was een vrijheidsstrijder tegen het kolonialisme, schrijver en verzetsman in de Tweede Wereldoorlog. ‘Ik vind zijn verhaal, en eigenlijk alle verhalen van vandaag, heel inspirerend. Daarnaast vind ik het portret van Anton heel mooi.’ De achtergrond van het schilderij heeft Larissa felroze geschilderd. ‘Ik denk dat ik dat heb gedaan om de donkere tijden wat kleur te geven. Anton heeft met zijn werk veel kleur gegeven aan een tijd die heel naar is.’

Medewerkers zijn ook welkom

De activiteiten van INCLUDED zijn niet alleen voor studenten, maar ook voor medewerkers van de Hogeschool Rotterdam. Directeur Onderwijs en Ontwikkeling Richelle Faulborn schildert daarom enthousiast mee. ‘Ik denk dat het goed is om als medewerker van de hogeschool hierbij te zijn.’ Ze vindt het belangrijk vanuit haar functie, ‘maar ik vind het ook echt belangrijk vanwege mijn Antilliaanse achtergrond. Daarnaast heb ik vandaag veel nieuwe dingen geleerd: ik kende alle helden wel, maar ik wist bijvoorbeeld niet veel over de achtergrond van Sojourner Truth.’

‘Tula is gewoon een held. Met gevaar voor eigen leven heeft hij een opstand geleid.’

Richelle schildert Tula: ‘Ik heb voor Tula gekozen, omdat ik zelf ben geboren op Bonaire en mijn ouders beide uit Curaçao komen. Tula is gewoon een held. Met gevaar voor eigen leven heeft hij een opstand geleid. Hij heeft ervoor gezorgd dat wij nu kunnen staan waar we staan, ook al heeft de opstand op dat moment niet het effect gehad dat ze wilden.’

Elk schilderij is anders

Om 20.00 uur is het tijd om af te ronden. De kwasten worden voor de laatste keer in de verf gedoopt en de overgebleven snacks worden verdeeld. Voordat iedereen naar huis gaat, wordt er een vrolijke groepsfoto gemaakt met alle aanwezigen en hun creaties. Geen twee schilderijen zijn hetzelfde en dat laat zien hoe verschillend iedereen is en waarom dat juist zo leuk is.

Wil jij aanwezig zijn bij de volgende activiteit van INCLUDED? Meld je dan aan voor de Theatervoorstelling Parbo Oema op 22 februari.

Tekst: Lineke Prinsen
Foto’s: Tim Sluijter

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top