Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Reacties op verkiezingen: ‘We gaan spannende tijden tegemoet’

Gepubliceerd: 27 November 2023 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws

Na de verkiezingsoverwinning van de PVV en NSC waarschuwen onderwijsbestuurders tegen ‘hardhandige’ maatregelen. Buitenlandse studenten moeten zich welkom blijven voelen, benadrukken ze. Vandaag kwamen het cvb en de directeuren van de HR met een statement onder de kop: ‘Juist al onze verschillen maken de hogeschool zo mooi’.

Het hoger onderwijs gaat spannende tijden tegemoet, zegt bestuurder Annet Lekkerkerker van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dertig procent van haar studenten is van buitenlandse komaf. Kan dat zo blijven?

Je weet natuurlijk niet wat voor een kabinet er komt, zegt Lekkerkerker, dus ‘bezorgd’ wil ze zichzelf nog niet noemen. Ze grijpt de verkiezingsuitslag simpelweg aan om nog eens te benadrukken hoe belangrijk internationale studenten voor de Nederlandse economie zijn. En voor de kwaliteit van haar onderwijs. ‘De getalenteerde internationale studenten die hier komen, zorgen ervoor dat goede vakdocenten hier graag werken. Daar plukken ook Nederlandse studenten de vruchten van.’

Rechtse meerderheid

De PVV, NSC en VVD hebben samen een meerderheid in de Tweede Kamer en alle drie noemen ze als speerpunt het beperken van de instroom van internationale studenten. Zo willen de partijen opleidingen die nu in het Engels gegeven worden verplichten om in het Nederlands verder te gaan. Dan komen er vanzelf minder internationale studenten op af, is de gedachte.

Ook de Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland, de KNAW, werkgeversorganisatie VNO-NCW en enkele andere organisaties waarschuwen in een gezamenlijke reactie tegen het ‘hardhandig’ beperken van de instroom van internationale studenten.

Marcel Levi, voorzitter van de NWO, zei het gisteren al iets minder diplomatiek: zeker als we buitenlandse studenten gaan weren van technische universiteiten ‘draait Nederland zichzelf de nek om’.

Minder tolerant

De rechtse monsterzege geeft sommige studenten het gevoel dat ze hier niet gewenst zijn. Dat geldt voor internationale studenten, die al langer een kil politiek klimaat ervaren, maar ook voor moslimstudenten, die plots een anti-islampartij de grootste partij van Nederland hebben zien worden.

Elisa Weehuizen van de Landelijke Studentenvakbond zei gisteren al aardig wat reacties te hebben gekregen van onder andere moslimstudenten die zich ineens een stuk minder welkom voelen. ‘Bij hen bestaat het gevoel dat we minder tolerant worden voor bidden op school of een hoofddoek dragen.’

Dat studenten zich welkom moeten voelen is ook het belangrijkste punt van Vinod Subramaniam, voorzitter van de Universiteit Twente. Hij is zelf een ‘nieuwe Nederlander’ en benadrukt dat de Universiteit Twente wat hem betreft een open en inclusieve gemeenschap is en blijft, meldt Utoday. ‘Samen staan we op tegen uitsluiting en zorgen we ervoor dat het maatschappelijk en politiek debat ons niet van elkaar verwijdert.’

HR-bestuur: Iedereen mag zichzelf zijn

Dat is ook de belangrijkste boodschap van het college van bestuur en de directeuren van de Hogeschool Rotterdam, in een statement dat zij vandaag uitbrachten. ‘De diversiteit op school is onze kracht’, stellen zij, ‘onder alle zichtbare en onzichtbare verschillen zijn we allemaal mensen’.

Blijf het gesprek zoeken, is het advies: ‘Veroordeel elkaar niet op één standpunt, wie weet ben je het over andere zaken wél met elkaar eens. Hogeschool Rotterdam is een plek waar we op die manier met elkaar willen omgaan, omdat we een veilige omgeving willen zijn voor al onze studenten en collega’s.’

Tekst: HOP, Olmo Linthorst/Profielen
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top