Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Erasmus MC onderzocht geestelijke gesteldheid schutter wegens ‘zorgelijk gedrag’

Gepubliceerd: 29 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Nieuws

Het Openbaar Ministerie heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam eerder dit jaar gewaarschuwd voor de verdachte van de moorden in het Erasmus MC en een Rotterdamse woning: laat hem geen arts worden.

Bloemen op de trappen voor het Erasmus MC waar donderdag 28 september een docent werd vermoord

De NOS sprak Stefan Sleijfer, de bestuursvoorzitter van het Erasmus MC. Die vertelt dat het Erasmus MC onderzoek deed naar de geestelijke gesteldheid van de student deed omdat het Openbaar Ministerie hen had gewaarschuwd voor ‘zorgelijk gedrag’. De schutter had zijn opleiding afgerond, maar moest een onderzoek doorlopen voordat hij zijn diploma zou krijgen.

De man was wegens dierenmishandeling in aanraking gekomen met Justitie. Een van de slachtoffers, een buurvrouw, zou destijds de politie hebben gebeld. Haar 14-jarige dochter is ook omgekomen.

De doodgeschoten docent van het Erasmus MC is de 43-jarige huisarts en docent Jurgen Damen. De verdachte Fouad L. zocht hem gericht op. Hij stichtte ook brand in het gebouw. Snel na zijn daden is hij gearresteerd.

Psychische problemen

Vanwege de dierenmishandeling en de psychische problemen van de verdachte trok het OM bij de universiteit aan de bel. In een brief vertelt het OM over zijn psychotische gedrag en over de gewelddadige filmpjes en nazistische afbeeldingen op zijn telefoon. ‘Ik ga ervan uit dat bovenstaande informatie bijdraagt aan uw beslissing of betrokkene al dan niet in aanmerking komt voor het basisartsdiploma’, staat in de brief aan de universiteit.

Op het ongefilterde internetforum 4Chan zou hij onder pseudoniem over zijn grieven hebben geschreven. Het zou allemaal aan zijn hoge intelligentie hebben gelegen. Zijn oproep: dood aan ‘normies’, oftewel mensen met een gewone intelligentie.

Gitzwarte dag

De universiteit heeft geschokt gereageerd. ‘Het is een gitzwarte dag geworden voor de universiteit nu bekend is geworden dat de dader van de schietpartij een student was van Erasmus Universiteit Rotterdam’, staat op de website.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde het een afschuwelijke gebeurtenis. Toen het bericht kwam dat het 14-jarige meisje ook aan haar verwondingen was overleden, reageerde hij geëmotioneerd.

Ook ministers Robbert Dijkgraaf en Ernst Kuipers uitten hun medeleven. Op X schreven ze: ‘Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen. Aangevallen op een plek waar mensen worden behandeld en artsen van de toekomst worden opgeleid. Wij kunnen het moeilijk bevatten.’

Heb je hulp nodig bij het verwerken van dit incident?
Hier kan je contact opnemen met slachtofferhulp.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Redactie Profielen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top