Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten met beperking lopen nog altijd honderden euro’s mis

Gepubliceerd: 14 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws

Veel gemeenten bieden nog steeds slechte informatie over de studietoeslag voor studenten met een beperking. Aanvragers krijgen niet altijd de financiële steun waar ze recht op hebben.

Studenten die vanwege hun beperking niet kunnen werken naast hun studie, hebben recht op studietoeslag. Dat bedrag kan oplopen tot ruim driehonderd euro per maand.

Maar die toeslag aanvragen is nog niet zo gemakkelijk. Twee op de drie gemeenten informeren de studenten onvoldoende: op hun website is weinig of niets te vinden over de toeslag, blijkt uit onderzoek van Ieder(in), een belangenorganisatie voor mensen met een beperking. Soms geven ze zelfs onjuiste informatie.

Extra voorwaarden of lastige procedure

Ook zijn er volgens de onderzoekers gemeenten waar het bedrag van de studietoeslag onder het landelijk vastgestelde minimumbedrag ligt. Daarnaast stellen sommige gemeenten extra voorwaarden aan de studenten. Ze doen bijvoorbeeld een vermogenstoets, terwijl dat sinds 2022 niet meer mag volgens de wet.

Verder is de aanvraagprocedure in veel gevallen ingewikkeld. Er is bijvoorbeeld geen loket waar de aanvragers naar toe kunnen en ook geen telefonische of digitale hulplijn.

Informatie wel verbeterd

Sinds vorig jaar is de informatievoorziening volgens de onderzoekers wel verbeterd. Nu hebben 123 van de in totaal 342 gemeenten hun informatie op orde. Vorig jaar waren het er 63.

Dat kan nog altijd beter, meent Ieder(in). Het ministerie van Onderwijs zou de gemeenten moeten aansporen om de situatie snel te verbeteren. En als dat niet gebeurt zou studiefinancier DUO de toeslag moeten toekennen.

Volgens een woordvoerder van de belangenorganisatie heeft dat de voorkeur: ‘Veel gemeenteambtenaren weten nu niet dat het hun verantwoordelijkheid is en denken dat die taak al bij DUO ligt. Voor studenten is de situatie zo niet houdbaar.’

Zoek je informatie over studietoeslag in de gemeente Rotterdam? Je vindt het op deze pagina.

Tekst: HOP, Peer van Tetterode
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top