Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenleven voor beginners: ‘Ik heb veel lol bij de vereniging en heb er ook vrienden gemaakt’

Gepubliceerd: 5 September 2023 • Leestijd: 3 minuten en 36 seconden • Nieuws

Heb je als eerstejaars nog niet zoveel aanspraak? Ben je voor je studie in Rotterdam komen wonen en wil je buiten schooltijd wat gezelligs doen met medestudenten? Lid worden van een studenten- of studievereniging kan je sociale leven een vliegende start geven.

Een studievereniging is een door medestudenten geleide vereniging die bijvoorbeeld borrels en studiegerelateerde activiteiten organiseert, zoals bedrijfsbezoeken. Naast studieverenigingen zijn er in Rotterdam ook allerlei studentenverenigingen voor hbo’ers en universitaire studenten, zoals de bekende studentengezelligheidsverenigingen en verenigingen voor studenten die bijvoorbeeld samen willen voetballen of die een bepaald geloof delen.

Iftar-maaltijd

In die laatste categorie valt studentenvereniging Qalam, een islamitische studentenvereniging voor studenten van de HR. Pabo-student Youssra Fatnassi was dit voorjaar een van de oprichters van de vereniging: ‘Op locatie Museumpark hangen altijd wel affiches van activiteiten waar je naartoe kunt, “Kom naar dit, kom naar dat”. Maar er zat eigenlijk nooit iets bij waar ik affiniteit mee had. Daarom dachten we aan een islamitische vereniging.’

De eerste grote activiteit van Qalam was een iftar-maaltijd, overigens ook voor niet-leden en niet-moslims. ‘Ik had ook mijn klasgenoten uitgenodigd’, vertelt Youssra die met haar verenigingsgenoten het afgelopen studiejaar afsloot met een barbecue.

De door Qalam georganiseerde iftar op de hogeschool.
Iftar-maaltijd op de hogeschool

‘Door de vereniging heb ik studenten van andere locaties leren kennen. En ik heb ook vrienden gemaakt’, zegt ze. Het is niet alleen maar gezelligheid: Youssra behartigt namens Qalam ook de belangen van islamitische studenten bij het college van bestuur. ‘We zitten met het bestuur aan tafel als het bijvoorbeeld over stilteruimtes op de HR gaat.’

Met andere Qalam-studentes doet Youssra ook aan zaalvoetbal. Met elkaar zodat de studentes die op andere momenten een hoofddoek dragen dat dan niet hoeven te doen.

‘Makkelijke manier om snel vrienden te maken’

Voetballen doen studenten ook bij Antibarbari, dé studentenvoetbalvereniging van Rotterdam. Of gaat het daar toch vooral om de derde helft? Faye van Meelen, student vastgoedkunde aan de HR, is er bestuurslid. ‘Ik houd heel erg van voetbal en van de voetbalsfeer, dus ook van lekker bier drinken in de kantine’, vertelt ze. ‘Toen ik in Rotterdam ging studeren en ook op kamers ging wonen, ben ik lid geworden. Iedereen weet dat lid worden van een vereniging een makkelijke manier is om snel vrienden te maken.’ Ze heeft er geen spijt van: ‘Ik heb veel lol bij de vereniging en heb er ook vrienden gemaakt.’

Damesteam van studentenvoetbalvereniging Antibarbari
Een van de damesteams van Antibarbari, met Faye linksvoor.

Faye koos bewust voor Antibarbari en niet voor een reguliere voetbalvereniging. ‘Als studenten heb je een beetje dezelfde mindset en allemaal een beetje dezelfde leeftijd. En er zijn ook leuke evenementen zoals een jaarlijkse skitrip. En we doen mee aan toernooien; soms wordt daar voornamelijk bier gedronken maar er zijn ook serieuzere toernooien’, vertelt ze. Antibarbari heeft heren- en damesteams en je kunt er op allerlei verschillende niveaus in competitieverband voetballen.

Active Together

Op de hogeschool zelf kun je je ook aansluiten bij de studievereniging van je opleiding. Elise Lafeber is bijvoorbeeld lid – en sinds afgelopen studiejaar voorzitter – van S.V.A.T, wat staat voor Studievereniging Active Together. Het is de vereniging van de opleiding social work.

‘Voordat ik weer ging studeren werkte ik in Den Haag en kende ik niet veel mensen in Rotterdam’, vertelt Elise over de reden om lid te worden van S.V.A.T.. ‘En ik wilde ervaring opdoen met het werkveld van social work’.

Wandelen met eenzame ouderen

Bij de studievereniging worden borrels en ander gezelligheidsactiviteiten georganiseerd (binnenkort gaan ze skaten en na afloop picknicken in het Park bij de Euromast), maar ook activiteiten die een link hebben met het vakgebied. Zo gingen leden van de vereniging wandelen met eenzame ouderen en bezochten ze de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt.

Bestuur van studievereniging S.V.A.T.
Het bestuur van S.V.A.T. met voorzitter Elise (links).

Voorzitter zijn is erg leerzaam, ervaart Elise: ‘Vooral op het gebied van samenwerken. Ik dacht dat ik dat wel goed kon, maar vanuit een leidinggevende rol is dat toch weer anders.’ Bovenal vindt de social-workstudent het fijn dat ze als lid en bestuurslid andere studenten goed heeft leren kennen. ‘Ik heb echt leuke vrienden gemaakt, ook de meiden van het bestuur. Als we vergaderen gaan we daarna vaak ook uit eten. En elke maand hebben we als vereniging een borrel.’

Zelf een studievereniging oprichten

Niet alle opleidingen hebben een studievereniging maar studenten kunnen er, met hulp van de hogeschool, altijd zelf een oprichten. ‘Ik adviseer beginnende verenigingen om in een vroeg stadium met de opleiding in gesprek te gaan of daar een financiële bijdrage mogelijk is’, vertelt Leonie van Staveren, op de HR studentenwelzijnsadviseur. Je kunt haar via e-mail (l.d.van.staveren@hr.nl) benaderen over (het opstarten van) studieverenigingen.

Leonie was tijdens haar studie zelf ook lid van een studievereniging. Ze heeft er veel aan gehad, zegt ze. ‘Het was een soort vriendengroep binnen de studie. Je leerde er ook ouderejaars van je studie kennen. Doordat zij verder in hun studie waren en al eerder gingen werken, leerde je van hun ervaringen. Hoewel we na onze studie op heel uiteenlopende plekken zijn komen te wonen en werken, heb ik nog altijd contact met mensen van mijn studievereniging.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie op homepage: Demian Janssen
Foto’s: Qalam, Antibarbari, S.V.A.T.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top