Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweede Kamer sleutelt aan Dijkgraafs wetvoorstel voor loting in het hoger onderwijs

Gepubliceerd: 1 February 2023 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Loten voor de toegang tot een populaire studie? Dat mag, vindt de Tweede Kamer, maar opleidingen moeten eerst de kans krijgen om zwakke studenten af te wijzen. Het wetsvoorstel is op dat punt aangepast.

Loten is sinds 2017 niet meer mogelijk bij de toelating tot het hoger onderwijs: opleidingen mogen alleen nog maar selecteren op basis van talent en motivatie. Maar daar komt verandering in. Want selectie werkt in het nadeel van allerlei groepen studenten, is de conclusie uit verschillende onderzoeken. Daarom zou je, met het oog op gelijke kansen, soms beter kunnen loten.

Door een wetsvoorstel van minister Dijkgraaf mogen fixusopleidingen in het hoger onderwijs straks bij de toelating van nieuwe studenten weer gebruikmaken van loting. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel van Dijkgraaf echter wel aangepast, ondanks diens principiële bezwaren.

Vierde optie: loten in de middengroep

Minister Dijkgraaf stelde drie opties voor: een blinde loting voor alle kandidaten, een gewogen loting (met hogere kansen voor de beste kandidaten) en loting na selectie van de beste kandidaten.

De Tweede Kamer wil een vierde optie: de beste kandidaten toelaten en de slechtste kandidaten afwijzen, zodat je kunt loten in de middengroep. Dan zouden er meer studenten op de ‘juiste plek’ terechtkomen.

VVD, CDA en ChristenUnie dienden samen met SGP en JA21 een amendement met die strekking in en dat werd dinsdagmiddag aangenomen.

Stemming uitgesteld

Over het wetsvoorstel zelf is nog niet gestemd. Na dit amendement wil de PvdA even nadenken. Eigenlijk is de partij blij met de terugkeer van loting, maar misschien niet op deze manier. De stemming is uitgesteld tot volgende week.

Minister Dijkgraaf had een paar bezwaren. Er is helemaal geen middengroep, zei hij vorige week tijdens een debat. Je kunt de top wel selecteren, maar er is geen duidelijke staart. Bovendien vond hij het verkeerd om kandidaten met het juiste diploma af te wijzen: in principe zijn ze allemaal toelaatbaar.

Selectieprocedure onderbouwen

De huidige selectieprocedures resulteren in een rangorde: als de hoogst geplaatste kandidaten alsnog afhaken, kan de rest in principe toegang krijgen. Dat wordt anders nu het amendement is aangenomen.

Tegelijkertijd moeten opleidingen straks onderbouwen ‘hoe de selectieprocedure past bij de inhoud van de opleiding, effectief is en gelijke kansen borgt’. Dat staat in een motie van D66 en VVD die eveneens is aangenomen.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top