Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Een gezellige en huiselijke wedstrijd bij Excelsior Rotterdam

Gepubliceerd: 13 April 2023 • Leestijd: 4 minuten en 0 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de wijk Kralingen bevindt zich het knusse Van Donge & De Roo Stadion. De thuisbasis van voetbalclub Excelsior Rotterdam biedt elke thuiswedstrijd plaats aan 4.400 toeschouwers en is hiermee een van de kleinere stadions in Nederland. Tramlijn 21 en 24 stoppen voor de deur. Ik ging samen met een goede vriend kijken naar de wedstrijd Excelsior Rotterdam versus FC Twente uit Enschede.

Portret van Jules

De sfeer zat er al goed in toen we aan kwamen lopen bij het stadion. De fans van de Rotterdamse ploeg waren goed gestemd, ondanks de tegenvallende resultaten in de competitie. Er werd gezongen, gelachen en vooral flink gespeculeerd over wat de uitslag van de wedstrijd zou worden.

Huiselijke atmosfeer

Het bakstenen gebouw doet zeer huiselijk aan en de beveiligers vragen vriendelijk naar je toegangsbewijs. Bij binnenkomst verwacht je een vloedgolf aan mensen en geluid, maar de huiselijke atmosfeer volgt je als je eenmaal in het stadion bent. Je mag je eigen stoeltje uitkiezen op de zijde van het stadion waarvoor je een kaartje hebt gekocht. Door de miezer gedurende de hele dag, nemen we plaats op nogal doorweekte, plastic stoeltjes. 

Enthousiaste fans

Beide teams werden onder luid gejuich van de supporters ontvangen tijdens de warming-up. Het stadion begon steeds voller te raken met enthousiaste fans die langzaam toch een beetje spanning begonnen te voelen voor de wedstrijd. De uitploeg had een volle vracht fans meegenomen. Het gehele uitvak zat bomvol en zelfs op de tribunes van de Excelsiorfans zag je wat supporters met een FC Twente-shirtje. Zeker de supporters van FC Twente lieten flink van zich horen. De meeste Excelsior supporters kletsten nog wat met elkaar en zaten vooral te wachten totdat de wedstrijd zou gaan beginnen.

Goedkope Eredivisieclub

Vlak voor de wedstrijd begon de zin naar een biertje en een snack toch wel op te borrelen. Aangezien je geen vaste plek hebt in het stadion wanneer je een kaartje koopt, besloot ik om te blijven zitten om het stoeltje van mijn kameraad bezet te houden. Hij kwam terug met een groot biertje (€ 4,50) en een zakje chips (€ 2,00).

De prijzen in het stadion vielen sowieso mee. Een frisdrank of broodje frikandel, kroket of worst kost je € 3,50. In vergelijking met andere voetbalstadions ben je hier echt enorm goedkoop uit. Een ticket voor het bezoeken van een wedstrijd valt ook reuze mee. Voor een bedrag tussen 14,00 en 16,50 euro kun je al een wedstrijd bezoeken van Excelsior. Leuk dus om eens uit te proberen.

Aanvallend voetbal van Twente

De scheidsrechter blies op zijn fluitje en onder een overweldigend gejuich van alle supporters in het stadion, begonnen beide teams aan de wedstrijd. FC Twente was een heel stuk sterker dan de ploeg uit Rotterdam. Schot na schot werd op het doel van Excelsior afgevuurd, maar keeper Stijn van Gassel keepte de wedstrijd van zijn leven. De stilte voor elk schot werd gevolgd door een oorverdovend applaus van de fans van Excelsior. Gezien het spelbeeld had FC Twente een dikke voorsprong verdiend. Maar door een masterclass van de keeper van Excelsior gingen de teams de kleedkamer in met een 0-0 stand.

In de tweede helft was Excelsior wat dreigender. Ze begonnen kansen te creëren en het gehele stadion voelde dat er een doelpunt aan zat te komen voor de Rotterdammers. Maar ook in het doel van FC Twente stond een doelman die niet te passeren viel. De Duitse keeper Lars Unnerstal wist samen met zijn verdediging, Excelsior van scoren af te houden. Door de luidruchtige fans van FC Twente, voelde de uitploeg dat ze moesten scoren en gingen veel aanvallender voetballen. Voor onze neus wist Stijn van Gassel, daar is hij weer, bal na bal uit het doel te houden. Als een octopus greep hij naar elke bal. Hij zou de wedstrijd afsluiten met 26 schoten tegen zich, maar geen een vloog erin. 

Een mooi moment tijdens de tweede helft was de pauze die werd ingelast voor de Ramadan. Spelers op het veld kregen hier de tijd om te eten en te drinken. Uiteindelijk, door goed werk van beide keepers, eindigde een spannende en aanvallende wedstrijd in 0-0. De bal wilde er gewoon niet in. De grote helden van beide teams waren namens ons en het gehele stadion de keepers.

Algemene impressie

Ik heb een heel gezellige , levendige avond gehad. Al met al was er enorm veel sfeer in het stadion, wat mede te danken was aan de FC Twente-supporters. Over het algemeen zijn de fans van Excelsior lekker een wedstrijd aan het kijken en zijn ze niet bezig met het maken van de sfeer in het stadion. Het spel van Excelsior was niet super, maar voor een voetballiefhebber is het een prima club om te bezoeken. De goedkope hapjes en drankjes maken het zeer uitnodigend om wat te bestellen. De medewerkers zijn enorm vriendelijk, wat een extra boost geeft aan de huiselijke sfeer die er hangt. Enige minpuntje was eigenlijk de natte zitplaats.

Waardering:

Geillustreerde discobal met vier van de vijf sterren

Uitgegeven per persoon: € 16,50 (ticket) + € 4,50 (grote bier) + € 2,00 (snack)

Adres: Excelsior Rotterdam, Honingerdijk 110, 3006 AJ Rotterdam, 010 404 6041

Openingstijden: Voorafgaand aan de wedstrijd zullen de deuren van het stadion ongeveer twee uur van tevoren opengaan voor fans. Zelf adviseer ik om ongeveer 45 minuten van tevoren in het stadion te gaan zitten. Dan kun je nog uit heel veel stoeltjes kiezen en zie je voorafgaand ook nog de warming-up. Verder is het stadion doordeweeks geopend voor werknemers van Excelsior.

Toegankelijkheid/Bereikbaarheid: Voor het stadion stoppen tramlijn 21 en 24. Vanaf hier is het minder dan een minuut lopen naar het stadion. Er zijn geen rolstoelplekken in het stadion, maar langs de boarding is genoeg ruimte om te staan. Het stadion in komen met een rolstoel is lastig wegens de schuin lopende straat.

Handig om te weten: Bij het bestellen van je kaartje krijg je geen stoeltje aangewezen. Je zal dus zelf aan de zijde van het stadion een stoeltje moeten uitkiezen. Daarnaast is het stadion niet overdekt. Dus als het regent is het verstandig om eerder naar het stadion te gaan.

Tekst: Jules van der Velden
Foto’s: Studio Infini, Jules van der Velden

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top