Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Hiphop maakt de stad: verrijkende middag in het wereldmuseum Rotterdam

Gepubliceerd: 27 April 2023 • Leestijd: 2 minuten en 39 seconden • UIT


Het Wereldmuseum is een museum voor en door Rotterdammers over culturen in het heden en het verleden. Tot en met 7 mei (dus ga nog snel in de meivakantie!) is de tentoonstelling ‘The world is yours! Hiphop maakt de stad’ te bekijken. In deze tentoonstelling zie je vier verschillende visies op de rol van hiphop in Rotterdam.

Ishana voor de deur van het museum

Aan de Maas, vlak achter het Vasteland, vind je een straat vol gezellige eet- en drinkgelegenheden zoals luxere patatzaakjes en cafeetjes waar mensen met mooi weer graag buiten zitten, met of zonder laptop. Niet ver daarvandaan bevindt zich onze historische parel: Het Wereldmuseum, opgericht in 1985 (voorheen ‘Het Museum voor Land- en Volkenkunde’ maar in 2000 hernoemd). Het prachtige pand bevindt zich op de hoek van de Veerhaven, een van de vele havens in Rotterdam, aan het water. Naast het fantastische uitzicht op de Erasmusbrug en de Maas, fungeert de locatie ook als eerbetoon aan de zeevaarthistorie.

Ik wist verrassend weinig van Hiphop in Rotterdam

Sinds 21 september 2022 is daar de tentoonstelling ‘The world is yours! Hiphop maakt de stad’ te zien. Zelf wist ik verrassend weinig over de geschiedenis van Hiphop in Rotterdam. Ja tuurlijk, ik luister met liefde naar Nederlandse Hiphop-artiesten. En mijn lichaam swingt automatisch mee op de deunen van bekende legends uit Amerika. Echter was ik me er niet voldoende van bewust dat bijvoorbeeld blockparty’s, buurthuizen en kledingwinkels ook een grote bijdrage hebben geleverd en nog steeds leveren aan de Hiphop-cultuur. Zo ook in Rotterdam. Mijn vriendin Yasmin wist al veel meer over de cultuur. Hiphop zal een belangrijke rol spelen in haar afstudeeronderzoek. Dat gaf me de inspiratie om eens samen een bezoekje in te plannen.

Gang met blauw licht en teksten

Bij binnenkomst liepen we letterlijk de wereld van Hiphop binnen, door een met blauw licht gevulde gang. Tijdens het bekijken van de verschillende installaties en het lezen van de bijbehorende teksten baadde ik me verder in kennis die ik miste over Hiphop in Rotterdam.

Chille zitzakken en diskettes

De tentoonstelling is erg aantrekkelijk vormgegeven en goed behapbaar om te bekijken. Het Wereldmuseum heeft de expo samengesteld in samenwerking met vier Rotterdamse organisaties: reclamebureau Brand New Guys, kledingmerk Clan de Banlieue, inclusiviteitsplatform Croncrete Blossom en eventorganisator Notes. Zij hebben iedereen een eigen ruimte ingevuld, die elk een eigen sfeer hebben. Van een documentaire bekijken op chille zitzakken tot oude diskettes met muziektitels doorspitten, het kan allemaal.

Een bed in de tentoonstelling waarop Ishana ligt

Rotterdam wordt terecht beschouwd als de hiphopstad van Nederland. Hiphopcultuur speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de stad. Jongeren vinden elkaar op straat, in de muziek, in kledingstijl én vinden een manier om zichzelf te uiten. Hiphop was en is een belangrijk middel om plekken in de stad te (re)claimen en betekenis te geven. De tentoonstelling sluit aan bij de educatieve doelstelling van het museum door reflecties te bieden op hoe hiphop als cultuur en lifestyle bijdraagt aan de vorming van zulke betekenisvolle plekken in Rotterdam.

Al met al heeft de tentoonstelling met me gedaan wat een tentoonstelling in het Wereldmuseum naar mijn idee hoort te doen: me verrijken, inspireren en voorzien van nieuwe kennis over en begrip voor de stad en haar cultuur. The world is mine! As it is (y)ours. Aanrader.

Waardering:

Geillustreerde discobal met vier van de vijf sterren

Uitgegeven per persoon: 10 euro entree (student) voor de tentoonstelling (gratis met de Rotterdampas). Andere tentoonstellingen in het gebouw, zoals Hair power, zijn hiermee ook te zien.

Adres: Willemskade 25, Rotterdam

Openingstijden: Het wereldmuseum is dinsdag t/m vrijdag open van 10.00 tot 17.00, en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00. Op maandag is het museum alleen tijdens schoolvakanties geopend.

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Vanaf tram- (8/23/125) of metrohalte Leuvehaven is het 10 minuten lopen. Met tram 7, halte Willemskade, is het 2 minuten lopen. Het museum is dankzij liften en leen-rolstoelen voor iedereen toegankelijk.

Handig om te weten: Je kunt ter plekke niets te eten of drinken krijgen, er is wel een toilet. Jassen en tassen dienen achtergelaten te worden in kluisjes. Je hebt een euromuntje nodig, maar dat krijg je weer terug.

Tekst en foto’s: Ishana Kathusing

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top