Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: In the Black Fantastic in de Kunsthal

Gepubliceerd: 26 January 2023 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • UIT Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op de gevel van de Kunsthal zie je momenteel de tekst THERE ARE BLACK PEOPLE IN THE FUTURE staan. Het kunstwerk van Alisha B. Wormsley was al op veel plaatsen te zien en doet nu de Kunsthal aan voor de tentoonstelling In the Black Fantastic. Die is nog tot en met 10 april te bezoeken.

Photo: Anna Arca Ambassador 1, Hew Locke

In the Black Fantastic neemt je mee in de verhalen van elf kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. De kunstenaars kaarten racisme en sociale ongelijkheid aan. Ze beelden opnieuw het verleden in, hoe het kon zijn, hoe ze het wilden hebben en willen hebben in de toekomst. Sommige kunstwerken hebben te maken met mythes en andere weer met technologie, hoe je de wereld zou zien door hun ogen.

Harnas om gender, leeftijd en kleur te verbergen

Zo kan je de Soundsuits zien van kunstenaar Nick Cave, kleurige harnassen waarbij gender, leeftijd en kleur verborgen blijven. Je weet dus niet wie de persoon achter dat harnas kan zijn, en je kan diegene niet veroordelen. Dat is dan ook de bedoeling van het harnas.

Soundsuit, Nick Cave

Een ander opvallend kunstwerk in de tentoonstelling is ‘The Ambassadors’, vier mannen te paard die staan voor een verloren wereld en het meedragen van geschiedenis; het gaat over de pijn die werd achtergelaten in het koloniaal verleden. Hew Locke heeft deze beelden gemaakt omdat hij zag dat in Europa bijna geen beelden waren van zwarte mensen, dat wilde hij veranderen. Je ziet meteen dat zowel de beelden als de paarden verschillende accessoires hebben en gekleurd zijn, maar als je dichterbij gaat kijken zie je details die je in eerste instantie niet opmerkt, zoals bloemen en doodskoppen maar ook glitter en goud.

Nieuwe perspectieven

Alle kunstwerken kaarten aspecten van ongelijkheid en racisme aan. Ellen Gallagher heeft haar kunstwerken gericht op een mythe en beeldt zich een Black Atlantis in. Chris Offili heeft zich gericht op de Griekse mythologie en voegt nieuwe elementen toe om iets nieuws te creëren van wat we al weten. Rashaad Newsome wil duidelijk maken dat ‘Vogue’ van Madonna niet oorspronkelijk van haar is, maar dat ze door de dans werd geïnspireerd en er een liedje/video over heeft gemaakt.

Dit zijn een paar kunstwerken die mij hebben geraakt en die ik interessant vond, maar eigenlijk zijn ze allemaal even mooi en fascinerend om te zien, vooral van dichtbij.

Al met al: de tentoonstelling tovert perspectieven tevoorschijn die je misschien niet eerder had, en als je er interesse in hebt om die perspectieven te zien is het zeker een aanrader.

Algemene waardering:

Geillustreerde discobal met vijf van de vijf sterren

Uitgegeven per persoon: Entree student t/m 26 jaar € 8,25.

Adres: Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, 3015 AA

Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot 17 uur, en om de paar weken op een maandag. Zie Kunsthal.nl.
Op 11 februari om 11.00 is er ook een ArtistTalk met Ekow, die deze toonstelling heeft samengesteld en met Ellen Gallagher, een van de kunstenaars.

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Vanaf Leuvehaven of Eendrachtsplein is het ongeveer 10 minuten lopen, als je bij Dijkzigt uitstapt, loop je achter Het Depot het park in. Tram 7 of 8 brengen je er ook. De Kunsthal is goed toegankelijk met een rolstoel en je kunt er ook rolstelen lenen.

Handig om te weten:

– Je kunt in de Kunsthal alleen pinnen.
– Je kunt je jas ophangen en je tas met een token in een kluisje doen.

Tekst: Asena Birgül
Foto’s: Studio Infini (portret Asena), Kunsthal

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top