Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Inspirerende kunstroute op het dak van Winkelcentrum Zuidplein

Gepubliceerd: 8 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 52 seconden • UIT&THUIS

‘Je kunt het dak op’ is in juni het devies op Rotterdam Zuidplein. In het kader van de Rotterdamse Dakendagen is het dak van het winkelcentrum omgetoverd tot een levendig kunstlandschap, waar de creativiteit van en voor Rotterdam-Zuid sprankelt. De laagdrempelige daktentoonstelling Bovenop Zuid is ook het startschot van de Rotterdam Architectuurmaand en de Zomer op Zuid.

Brigitte in een licht blauwe blazer met een witte shirt met een wat wazige achtergrond.

Met kleurrijke wanden, kunstobjecten en beschilderingen hebben ruim veertig kunstenaars de ruimte op het dak een complete transformatie gegeven. Het dak is maar liefst zes voetbalvelden groot. Bovenop Zuid omvat een opvallend geel wandelpad van bijna een kilometer lang, dat verschillende niveaus op het dak doorkruist en waarlangs de wanden, objecten en het dak zelf zijn omgetoverd tot kunstwerken.

Voldoende ruimte en rust

Op maandag 5 juni beklom ik dit Rotterdamse dak om te ervaren wat er te zien is. Het dak is geopend van 10.00 tot 20.00 uur, en doordat je vooraf een kaartje moet kopen voor een bepaald tijdslot is er voldoende ruimte en rust voor de wandeling. De meeste mensen brengen een klein uurtje door op het dak, waarbij je voortdurend in beweging blijft en je uiteindelijk vanzelf naar de eindlocatie in het winkelcentrum wordt geleid. Daar kun je natuurlijk afsluiten met shoppen of wat lekkers voor de liefhebbers.

Impressie van de kunst op het dak van Zuidplein

Je vindt de entree van Bovenop Zuid bij de ingang van Metrostation Zuidplein. Het is het meest praktisch te bereiken met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets, maar als je per se met de auto wilt, kun je ook parkeren in de garages van Winkelcentrum Zuidplein. Een ticket voor volwassenen kost € 3,50 en een ticket voor een volwassene in combinatie met een kind onder de 15 jaar kost € 5,50. Tickets zijn verkrijgbaar zowel online als (via een qr-code) bij de ingang van Bovenop Zuid.

Volg de gele tegels

Impressie van de kunst op het dak

Op het dak kun je het pad niet missen. De route is duidelijk aangegeven met gele stoeptegels die je de gehele route moet volgen; ongelijkheden of opstapjes werden aangegeven met fluor-roze tape zodat je niet struikelde. Bij alle kunstwerken staan bordjes met uitleg, in het Nederlands en in het Engels.

Helaas viel het mij wel op dat er op meerdere bordjes spelfouten gemaakt zijn, een slordigheid waar ik meer bezoekers over hoorde. Daarbij is dit evenement niet bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn en niet rolstoeltoegankelijk, vanwege de vele hoogteverschillen.

Evenement dat je niet wilt missen

Op de afbeeldingen zijn voorbeelden van de kunstwerken te zien. Zo is te zien dat de installaties (zoals ventilatieschachten of lifthuisjes) op het dak compleet gebruikt worden om de daken zo kleurrijk en efficiënt mogelijk te maken. Persoonlijk vond ik het kunstwerk The Good Type Girl, WE ARE ONE erg inspirerend. Hierbij staat het verbinden van families, ontwikkeling van kinderen en gezondheid van ieder mens centraal. Unity in Diversity en Art Unites Us zijn een ode aan Unity In Diversity Rotterdam en woorden waarin jong als oud zich kunnen vinden, tenslotte zijn we allemaal één. 

De daktentoonstelling Bovenop Zuid is een geweldige gelegenheid om de lokale verhalen en de creativiteit van Rotterdam-Zuid te vieren. Dus, als je geïnteresseerd bent in architectuur, kunst en het ontdekken van de verborgen schatten van Rotterdam-Zuid is Bovenop Zuid zeker een evenement dat je niet wilt missen.

Waardering

Geillustreerde discobal met drie van de vijf sterren

Puntenaftrek omdat omdat het niet rolstoelvriendelijk is en er taalfouten op de informatiebordjes stonden …

Adres: Zuidplein 420, 3083 BL Rotterdam

Uitgegeven: Entree van 3,50 (volwassene)

Openingstijden: Van 1 t/m 30 juni, alle dagen van 10.00 tot 20.00,

Bereikbaarheid: Makkelijk bereikbaar met de metro en vele bussen (uitstappen halte Zuidplein).

Toegankelijkheid: Wegens trappen en op- en afstapjes is de route helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Goed om te weten: Op drukke tijden kan het zijn dat je even moet wachten op een tijdslot, dus vooraf online een kaartje kopen is handiger. Je kunt ter plekke niet contant betalen en ook niet pinnen, je koopt je kaartje via een qr-code.

Ben je student aan de Hogeschool Rotterdam en lijkt het je leuk ook (betaald!) voor deze rubriek te schrijven? Vanaf september hebben we weer plekjes vrij in het UIT-team. Heb je belangstelling, schrijf dan een kort mailtje naar Profielen@hr.nl. Vertel ons wie je bent, wat je graag in je vrije tijd doet en waarom je het leuk zou vinden om voor de UIT-rubriek te werken.

Tekst en locatiefoto’s: Brigitte Sprengelmeijer
Portret: Studio Infini

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top