Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Open Mic bij Comedy Club Haug – het ongemak en de charme van try-outs

Gepubliceerd: 9 February 2023 • Leestijd: 3 minuten en 42 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Comedy Club Haug is hét comedy-podium van Rotterdam. De club aan de Maas biedt een wisselend programma met zowel bekende (inter)nationale comedians als nieuw talent. Op donderdag 2 februari bracht ik een bezoek aan de Open Mic-avond.

Foto van Lana

Bij binnenkomst werd ik verwelkomd door een medewerker van Club Haug, hing mijn jas in de open garderobe, liet mijn ticket scannen en mocht voorin plaatsnemen in de zaal.

Wat mij meteen opviel is dat het een ontzettend kleine zaal was. Nou ja, zaal, de ruimte heette: At The Bar. En dat is precies wat het was. In deze ruimte staat één bar, met daarnaast een tafeltje of tien. Waarvan er deze avond slechts vijf bezet werden. Daarmee waren er net zoveel bezoekers als comedians. De ruimte had heel erg de sfeer van een club. De muren waren rood met een druk zwart patroon erop. Er was veel gekleurd, bewegend licht en er klonk muziek. De ruimte had verder een opstelling die je verwacht bij een comedy-club: ronde tafels met daaraan twee of drie stoelen en de eerste rij zo dicht op het podium dat je de comedian kunt aanraken (niet doen).

Club Haug heeft overigens ook nog de Main Room waar 220 bezoekers in kunnen. In de Main Room kun je voorstellingen bezoeken als Stand-Up Thundersday, Best of Stand-Up, en solo- en dubbelprogramma’s.

Open Mic: nieuw materiaal testen

Om 20.00 begon het programma. Maurits Niesink, de MC (Master of Ceremony) van de avond, opende en kondigde de comedians van die avond aan en af. De eerste comedians van de avond zijn bekenden bij Club Haug: Tim Hartog en Victor Louis van Es. Zij werden gevolgd door Bas Keemink, Felix Heezemans, Marlinde van Zesse, Meeuw Roovers, Tijmen van Barneveld en Yrla van de Ven. Het programma duurde tot 22.00, inclusief een pauze van een kwartiertje.

Tijdens de Open Mic testen de comedians nieuw materiaal. Bij deze try-outs zit er vaak nog geen rode draad in het verhaal en zijn de punchlines nog niet perfect. Het gaat niet altijd volgens plan en soms wordt er maar gewoon wat gedaan. Er worden teksten vergeten en er wordt voorgelezen. En wanneer een grap niet aanslaat, hoor je de comedians dingen zeggen als: ‘Oké, dat vond ik zelf wél een leuke’ of ‘Hm, daar moet ik nog een beetje aan gaan werken’.

De entree van Club Haug

Chaos en ongemak

Als bezoeker ben je nu opeens onderdeel van het maakproces van het materiaal van deze comedians. Dat is een heel andere ervaring dan het kijken naar een voorstelling in het theater of op Netflix. Normaal gesproken zie je alleen het eindresultaat en het is erg tof om iets mee te krijgen van het proces daarnaartoe. Ik vind de chaos en het ongemak die daarbij komen kijken erg charmant.

Er ontstaat ook een ander soort verhouding tussen de comedian en het publiek. In plaats van dat het publiek slechts komt kijken en luisteren naar de voorstelling, is dit veel meer een proces wat samen met het publiek wordt doorlopen. De figuurlijke muur tussen comedian en publiek wordt daarmee doorbroken.

Publieksparticipatie: ik mocht eraan geloven

Bij stand-up comedy is publieksparticipatie sowieso een groot onderdeel van de show. En daar mocht ik deze avond ook aan geloven. Het viel de MC op dat ik alleen zat, en hij vroeg me wie ik was en wat ik deed. Ik was die ochtend nét afgestudeerd. Ik had voor mijn afstuderen onderzoek gedaan naar cabaretbezoek onder jongeren en vond het dan ook toepasselijk om die dag af te sluiten met een bezoek aan de comedy-club. Dat resulteerde erin dat de hele zaal voor mijn afstuderen applaudisseerde. De MC vroeg daarna of ik afgestudeerd was van een mbo-1 opleiding, want dan was het applaus niet verdiend geweest, zo’n opleiding stelt natuurlijk niet zoveel voor (grapje).

De humor van al deze comedians was heel uiteenlopend. Zo zat er voor iedereen wat bij. Er zaten goede grappen tussen, grove grappen en grappen die de plank missloegen. Je merkt het als een comedian al vaker op een podium heeft gestaan en je voelt het ongemak van nieuwe comedians. Maar wie weet zijn zij het talent van de toekomst. En hoe tof is het als jij bij het begin van hun carrière bent geweest?

Humor is natuurlijk heel persoonlijk, dus ga vooral zelf ontdekken welke comedians jij leuk vindt bij één van de shows van Comedy Club Haug.

Waardering      

Geillustreerde discobal met vier van de vijf sterren

Uitgegeven: € 9,00 voor een ticket voor de Open Mic. Prijzen variëren van €9,00 tot €21,50 afhankelijk van de show.

Adres: Boompjeskade 11, 3011 XE Rotterdam

Openingstijden: Woensdag t/m zaterdag vanaf 16.00, zondag vanaf 13.00. De starttijden van de shows variëren. Ook kunnen er soms shows plaatsvinden op andere dagen in de week. Check daarvoor de agenda van Club Haug.

Bereikbaarheid: Club Haug is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Blaak is het een kwestie van de Andre Van Der Louwbrug oversteken. Het is een kleine 10 minuten lopen.

Toegankelijkheid: Club Haug is gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk.

Handig om te weten:
– Je kunt in Club Haug alleen pinnen.
– Je kunt drankjes en snacks bestellen via de QR-code op tafel.
– Filmen of andere opnames maken van de show is verboden zonder toestemming van de artiest of de club.

Tip: Mocht je zelf de ambitie hebben om comedian te worden, dan kun je je bij Club Haug aanmelden voor de Open Mic om wat materiaal te testen!

Tekst: Lana de Koning
Foto’s: Studio Infini (portret), Lana de Koning

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top