Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Donna met een beker koffie in haar handen

UIT: Remastered, pretpark voor grote mensen

Gepubliceerd: 12 January 2023 • Leestijd: 2 minuten en 27 seconden • UIT

Toen de tentoonstelling ‘Remastered’ haar deuren opende in de zomer van 2021 leek het meteen een succes. Door de positieve berichten op verschillende socials van bekende en onbekende Rotterdammers, besloot ik het avontuur onder de Erasmusbrug een kans te geven.

‘Bij de Remastered Experience word je als bezoeker een uur lang ondergedompeld in een geprojecteerde wereld met kunstwerken van de oude meesters, opgepimpt door de nieuwe Hollandse meesters.’ Deze korte introductie over de tentoonstelling kreeg ik bij binnenkomst en er werd gemeld waar de bar voor snacks en drankjes was.

Omdat ik op tijd aanwezig was kon ik mezelf alvast opwarmen door een zelfgemaakte tekening in te scannen. Deze werd zichtbaar op het led-scherm in de hal en het bracht het speelse kind in me naar boven.

Pretpark voor grote mensen

Toen het eenmaal tijd was stapten we met zo’n zestig anderen naar binnen. Ik liep door de eerste gangen en de muziek en moderne sprookjes afbeeldingen maakten dat het voelde als een pretpark voor grote mensen.

De eerste grote ruimte was een soort interactieve baai, waar talloze visjes in rondzwommen en reageerden op mijn bewegingen. Door de Einaudi-achtige muziek voelde het alsof ik rondzwom in het oceanium van Diergaarde Blijdorp, maar dan zonder nat te worden.

De route ging verder en in een grote lift aangekomen, stegen we gevoelsmatig op tot boven de wolken. De kinderen waarmee ik onbedoeld de ervaring deelde noemden het ‘zoals in Sjakie en de chocoladefabriek!’

Kunst en dancemuziek

Dit was nog maar het voorproefje. In de zesde en laatste kamer stond ik met alle andere bezoekers tussen allerlei tikkende klokken. Toen alle klokken begonnen te luiden begon de voorstelling ècht. Kunstwerken van onder andere Jeroen Bosch, Van Gogh en Mondriaan kwamen in hoog tempo voorbij en werden begeleid door moderne dance-tunes.

Ik merkte dat de experience twee uiterste emoties van mij vroeg. Ik vond sommige onderdelen fantastisch, anderen vond ik vreselijk. De eerdergenoemde vissen vond ik een prachtige ervaring. De oude werken op dreunende dancemuziek vond ik niks extra’s toevoegen. Toch kan ik me voorstellen dat mensen die zich normaal niet bezighouden met kunst, via deze ervaring het letterlijk en figuurlijk in een ander perspectief gaan zien.

Zestig mensen wat benauwend

Nog een puntje van kritiek: Ik denk dat het doseren van groepen een beter idee is. Met zestig mensen in een ruimte staan is na een tijdje wat benauwend. Als iedereen zou zitten wordt het wat meer relaxed, maar het was onduidelijk of dit echt de bedoeling was.

Al met al raad ik aan er een dagje van te maken met familie of vrienden, een hapje te eten van te voren bij restaurant PRACHTIG of een drankje te doen achteraf bij Charlie’s koffie- en wijnbar. Dan vind ik het de moeite waard.

Waardering: 3 sterren
Uitgegeven per persoon: Eén ticket kost 24,50,-; met je Rotterdampas krijg je 1 x 25% korting op de entree. De locatie is pin-only, laat je contant geld thuis.
Adres: Willemsplein 79, 3016 DR Rotterdam
Openingstijden: Woensdag tot en met zondag geopend. Woensdag, donderdag en zondag: 11.00 – 17.00, vrijdag en zaterdag: 11.00 – 20.30.
Toegankelijkheid: De experience is rolstoeltoegankelijk, tenzij je een elektrische rolstoel hebt.
Bereikbaarheid: Vanaf Rotterdam Centraal kun je met metrolijn D of E richting Slinge of Spijkenisse uitstappen bij metrostation Leuvehaven. Het is 5 minuten lopen. Vanaf Rotterdam Centraal kun je met tram 7 uitstappen bij halte Willemsplein. Het is 1 minuut lopen.

Handig om te weten:
Remastered is CO2-neutraal en bewust bezig met duurzaamheid. Ze maken gebruik van regionaal geproduceerde windenergie en een centraal afvalbeheersysteem.
Je kunt je spullen in een kluisje doen, dit kost 2 euro per persoon.

Tekst: Donna Wijnmaalen
Foto’s en filmpjes: Donna Wijnmaalen, Studio Infini (portret Donna)

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top