Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Rocycle Rotterdam, mooie balans tussen inspanning en ontspanning

Gepubliceerd: 30 March 2023 • Leestijd: 3 minuten en 4 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Rocycle Rotterdam is de plek voor een full-body workout waarbij je – kletsnat van het zweet – even je hoofd leeg kunt maken en volledig in het moment kunt zijn met de muziek en je lijf. Ik nodigde een vriendin uit om samen met mij deze fysieke en mentale uitdaging aan te gaan.

Foto van Kana

Het is ongeveer vijf minuten lopen van station Blaak naar de Mariniersweg nummer 39; daar staan we voor het pand van Rocycle – de open, witte ruimte met veel licht geeft het een exclusieve uitstraling.

Kies je instructeur en muziekgenre

Bij binnenkomst melden we ons bij de receptie en geven we de nummers van onze gereserveerde fietsen door. Voor het reserveren van een fiets maak je namelijk een account aan op de website van Rocycle en vervolgens koop je credits: met één credit kun je één fiets reserveren. Je kiest daarna in de agenda een tijdstip waarop je wilt fietsen. Deze tijden zijn gekoppeld aan een instructeur, elk met een eigen muziekgenre waarop gefietst wordt. Als techno-liefhebbers kozen wij voor instructeur Mike. Andere mogelijke genres zijn dance, R&B, hip-hop, indie, pop en rock.

Na het aanmelden krijgen wij – zoals bij bowlen – speciale schoenen en een handdoekje. Omdat dit ons eerste bezoek aan Rocycle is, krijgen we een korte rondleiding van de ruimtes. Nadat we in de kleedkamer onze spullen in een kluisje hebben gedaan en onze schoenen hebben aangetrokken, verplaatsen wij ons naar de wachtruimte tot de zaal opengaat.

De zaal is een rechthoekige zwarte ‘doos’ met drie rijen fietsen achter elkaar en tegenover ons onze instructeur. De donkere ruimte wordt verlicht met kaarslicht en dat zorgt voor een intieme sfeer.

Op zoek naar je eigen uitdaging

Iedereen – van nieuwkomers tot vaste bezoekers – wordt welkom geheten en persoonlijk geholpen met het instellen van de fiets. Zodra iedereen vastzit op de fiets wordt de muziek gestart en begint de les.

De instructie van Mike is heel duidelijk, hij legt je precies uit hoeveel weerstand je moet toevoegen of eraf kunt halen, wanneer je moet gaan staan of zitten, of je het stuur moet vasthouden en hoe je je stuur moet vasthouden.

Daarnaast moedigt hij de hele groep aan, hiervoor stapt hij ook af en toe van zijn eigen fiets om door de zaal te lopen. Hij daagt je uit, maar omdat de groep heel divers is, is het aan jezelf om in je eigen proces die uitdaging te vinden en te kijken hoe ver je wilt gaan. Je voelt aan de zaal dat iedereen op zoek is naar dat punt.

Je hoofd leegmaken

De focus bij Rocycle ligt heel erg op in het moment zijn en je hoofd leegmaken. Door te fietsen en te focussen op de maat van de muziek, kun je echt even in het moment zijn met jezelf en jouw eigen lijf, er bestaat op dat moment even niks anders. Naast dat mindful aspect maakt de muziek er ook een feestje van waardoor die 45 minuten voorbij vliegen, want zo lang duurt de les.

Halverwege wordt het fietsen onderbroken voor een upper-body workout. Hierbij mag je blijven fietsen, maar je mag er ook voor kiezen om je benen wat rust te geven. Achterop de fiets ligt een setje gewichten – wij vroegen ons bij binnenkomst al af waar die voor waren toen wij die zagen liggen. Nou, hiervoor dus, een reeks oefeningen voor het bovenlijf. Een erg prettig intermezzo voordat we weer verdergaan met fietsen.

Fijne balans

Na afloop worden er nog enkele stretch-oefeningen gedaan en werden wij uit onze fiets geholpen. De schoenen en het handdoekje, kun je in de kleedkamer achterlaten voordat je vertrekt.

Rocycle daagt je uit met een fijne balans tussen ontspanning in je hoofd en inspanning in je lijf. Ik vroeg achteraf aan mijn gezelschap wat ze ervan vond: ‘Verschrikkelijk. Jij vindt dit leuk he? Maar we gaan wel nog een keer, want ik wil het de volgende keer nog beter doen.’

Beoordeling 

Geillustreerde discobal met vijf van de vijf sterren

Kosten

CreditsAantal maanden geldig
112,001
218,001
555,003
749,001
10100,006
20180,009
50400,0012

1 credit = 1 rit/fiets.

Adres Mariniersweg 39 – 41, 3011 NE Rotterdam, Boek je rit via https://www.rocyclestudios.com/

Openingstijden Maandag t/m donderdag 6.30 – 21. 00, vrijdag 6:30 – 20.00, zaterdag en zondag 9.00 – 18.30. Let op: Doordeweeks zijn er geen ritten tussen 12.00 en 17.00.

Bereikbaarheid Rocycle is een kleine 5 minuten lopen vanaf treinstation Rotterdam Blaak.

Toegankelijkheid Rocycle is een safe space voor iedereen, onafhankelijk van iemands gender, afkomst, leeftijd, nationaliteit, religieuze voorkeur of seksuele oriëntatie, etc.

Handig om te weten De instructies tijdens de lessen zijn in het Engels.

Tip Neem schone sokken mee, want die blijven niet droog.

Tekst: Lana de Koning
Foto’s: Lana de Koning,

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top