Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Zonder drank of drugs zwijgend uit je plaat op een Ecstatic Dance feest

Gepubliceerd: 16 February 2023 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • UIT Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Uit het hoofd, in het lichaam, high on your own supply zonder alcohol of drugs. UIT-verslaggever Ishana ging naar een Ecstatic Dance-avond van Bezweefd, een organisatie die als missie heeft om spiritualiteit en maatschappij te verbinden. Ze is enthousiast!

Foto van UIT-verslaggever Ishana met een kopje koffie in haar hand.

Ecstatic Dance is een vrije dans, waarin je je kunt bewegen zoals jij dat graag wil. Alleen of samen. De dansvloer is vrij van stimulerende middelen zoals alcohol en drugs, er is gratis water en thee. Je danst op blote voeten en telefoons zijn uit. Op de dansvloer communiceer je via dans. Geluiden maken mag, met elkaar praten niet. De avond is een muzikale reis, langs vele genres, emoties en tempo’s, door de dj naadloos aan elkaar gemixt. 

‘Ik werd uitgenodigd om in stilte te zijn’

Op zaterdagavond 11 februari was ik rond 19.30 uur bij Stichting Cuartito Azul in Rotterdam-Noord, op ongeveer elf minuutjes lopen vanaf het Stationsplein in Rotterdam. De locatie wordt grotendeels gebruikt als tangoschool, maar vanavond voor Ecstatic Dance.

Bij binnenkomst werd ik hartelijk ontvangen, m’n kaartje werd gescand en ik kreeg instructies: m’n jas, tas, schoenen en telefoon kon ik veilig achterlaten in de kleedkamer/garderobe. De deur sluit na de start van het programma voor onbevoegden, dus je spullen zijn er redelijk veilig.

Ik werd uitgenodigd om in stilte te zijn zodra ik de grote huiskamer binnenliep. De ruimte voelt als een grote huiskamer. Er is een keuken met bar en zelfs een kleine buitenruimte aanwezig waar een warm vuurtje brandt. Daarnaast is er een kleedkamer/garderobe en meerdere toiletten. De ruimte is door de organisatie van ‘Bezweefd’ omgetoverd tot een bijzonder sfeervolle dans- en verbindingsruimte. Overal in de ruimte hangen kleurrijke doeken, er is kaarslicht, ‘starlight projectors’ staan aan en het ruikt er naar Palo Santo (heilig hout uit Zuid-Amerika dat gebruikt wordt als een soort wierrook). Ik voelde me echt thuis. 

‘Een chakrameditatie bracht me echt in het moment’

Het programma begon om 20.00 uur met een introductie waarin je de waan van de dag los kan laten en helemaal op kan gaan in de avond. Organisator ‘Bezweefd’ staat bekend om haar rijkelijk ingevulde thema’s. In de online communicatie vooraf werd ik uitgenodigd om kleding te dragen in de kleur van een van de zeven chakra’s. Ik droeg paars. Zittend in een grote cirkel werden we welkom geheten, kregen we de huisregels uitgelegd en werd de cacao-ceremonie gehouden inclusief prachtige zang. Daarna volgde een chakrameditatie die me echt in het moment bracht. Er waren veel mensen en er hing een fijne sfeer. 

Dansende mensen in spaarzaam verlichte ruimte

Toen de DJ eenmaal gestart was met zijn muziek en de dans geopend, was ik niet te stoppen. Ik heb zo ongelooflijk lekker gedanst! Heerlijk. Kort nadat het laatste nummer van de DJ tot stilte was gekomen werd ook de verbale stilte doorbroken. Er werden platen met lekkere hapjes geserveerd en er kon nagepraat en nagenoten worden. Mij zie je niet zo gauw meer in reguliere clubs.

Waardering:

Geillustreerde discobal met vijf van de vijf sterren
Voor de totale belevenis!


Prijzen per persoon: Er zijn verschillende soorten tickets te koop waarbij rekening wordt gehouden met je budget. Deze tickets zijn allemaal ‘all inclusive’, er is de hele avond gratis water, limonade en thee. Minimum ticket €26,80 Investing ticket €30,80 Gratefulness ticket €35,80

Adres: Schoterbosstraat 17, 3032 CN Rotterdam, zie ook de site van Hipsy Events

Handig om te weten:
– De volgende editie is Zaterdag 22 april 2023 van 19.00 – 23.30.
– Je kaartje koop je vooraf online. Blijf up to date via Instagram @bezweefd.
– Als het programma begint, sluit de deur waardoor er geen onbevoegden binnen kunnen komen. Dat is veilig voor je spullen en het is dus belangrijk dat je op tijd komt.
– Contact maken met andere kan leuk zijn maar is niet verplicht. Met een handgebaar geef je aan (even) alleen te willen dansen. Respect voor je mededansers is vereist.

Meer UIT-inspiratie nodig? Bekijk hier de eerdere recensies van onze verslaggevers.

Tekst: Ishana Kathusing
Foto: Studio Infini (portret)

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top