Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Yoeri is in 2023 afgestudeerd aan de opleiding civiele techniek en volgt nu de master Shipping and Transport. Daarnaast is hij cmr-lid. Zijn favoriete hobby is zeilen en hij schrijft in zijn Profielenblogs graag hoe het zeilen hem helpt met het laten uitkomen van zijn toekomstplannen.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Waarom heb ik dat weer?

Gepubliceerd: 21 February 2023 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Yoeri

Pech. Het is misschien wel de meest genoemde smoes waarom dingen niet lukken. Maar dat maakt die smoezen niet per se onwaar. In deze blog neem ik je mee in mijn pechgevallen, en vertel ik wat je tegen pech kunt doen (ja, echt).

Allereerst de vraag: Wat is pech nu eigenlijk? Ik pak maar even het woordenboek erbij. Pech is omschreven als ‘tegenslag’, tegenslag als ‘tegenspoed’, tegenspoed als ‘ongeluk’ en ongeluk betekent ‘ongunstige omstandigheden’. Alleen de resultaten in het woordenboek zou ik al pech willen noemen.

Ook op internet kom ik soortgelijke resultaten tegen. Overal wordt iets anders gezegd, maar het komt allemaal neer op ‘ongeluk’ en ‘ongunstige omstandigheden’. Maar hoe komt het nou dat sommige mensen meer geluk – minder ongeluk – hebben dan anderen? Is dat niet vreemd?

De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik vroeger een ontzettende pechvogel was. Ik kwam van speciaal onderwijs af, zat ‘toevallig’ in de slechtst presterende eerste klas op de hogeschool, en had in het derde jaar ‘toevallig’ ook nog eens de slechtste stageplek van dat jaar. En de coronacrisis? Die kwam ‘toevallig’ op het moment dat ik veel praktijkcursussen volgde. En daar meer dan de helft niet van haalde.

Sowieso zag mijn leven er niet hoopvol uit: Veel gepest op school, altijd eruit gepikt worden door de leraar, en buiten school deed ik met vrienden weleens iets wat niet in de haak was. Mijn vrienden mochten altijd doorlopen, en ik mocht achterin het politiebusje zitten. ‘Waarom heb ik dat weer?’ heb ik mij toen geregeld afgevraagd.

De mensen die mij heel goed kennen, weten dat ik niets liever doe dan zeilen. Ook bij zeilwedstrijden zag ik altijd dat de andere zeilers de juiste vlagen kregen, en ik de windstiltes. ‘Alweer verloren, puur door pech!’ zei ik toen tegen mijzelf. Tot ik een keer zag hoe een Nederlands kampioen aan het begin van de wedstrijd gigantisch veel pech kreeg, helemaal achteraan zeilde, en uiteindelijk toch nog 5e werd van de 35 boten.

Mijn zeiltrainer heeft mij ooit verteld: ‘Geluk kun je afdwingen!’ Hij bedoelt ermee dat je zelf geluk kunt maken, door de ‘ongunstige omstandigheden’ goed te benutten. Want pech overkomt iedereen weleens. Alleen bleef ik er vroeger altijd in hangen en het als excuus gebruiken. De topzeiler die ik hierboven beschreef heeft, ondanks zijn pech aan het begin, continu naar mogelijkheden gekeken. Pech en geluk heb je dus zelf in de hand!

Een duidelijk voorbeeld hiervan is mijn baan bij Irado. In 2020 ben ik hier vuilnisman geworden, omdat ik heel veel pech had dat jaar. Nu studeer ik af bij Irado, omdat ik achter de vuilniswagen altijd keek naar de kansen en mogelijkheden binnen het bedrijf. Heb ik dan nu pech of geluk gehad?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top