Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Akkoord studenten in medezeggenschap: ze krijgen 500 tot 1.200 euro per maand

Gepubliceerd: 19 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws

De vergoedingen voor studenten in de medezeggenschap moeten omhoog, hebben studentenorganisaties en onderwijsinstellingen afgesproken. Voor studenten in de centrale raden wordt de ‘richtlijn’ 500 tot 1.200 euro per maand.

Studenten in de medezeggenschap praten mee over het beleid van hun hogeschool of universiteit. Op belangrijke punten hebben ze zelfs instemmingsrecht. Bij die verantwoordelijkheid hoort een adequate vergoeding, vinden alle partijen, maar hoe hoog moet die zijn?

De afgelopen jaren kwamen onderwijsinstellingen en studenten daar niet uit. Eind december probeerde de minister de gesprekken vlot te trekken door een paar miljoen extra te beloven aan de hogescholen en universiteiten. Maar dan moesten ze wel vóór de zomer tot een akkoord komen met studentenorganisaties ISO en LSVB.

Richtlijn: tussen 500 en 1200 euro

Dat akkoord is er nu, al is het niet van harte. Het bevat inderdaad afspraken over een minimumvergoeding, maar daar zijn uitzonderingen op mogelijk. Ook hebben de partijen een ‘proces’ afgesproken om tot die hogere vergoeding te komen, waarbij de afgesproken bedragen gelden ‘als richtlijn’.

Studenten in een centrale medezeggenschapsraad zouden maandelijks tussen de 500 en 1.200 euro per maand moeten krijgen. Voor facultaire of decentrale raden is dat tussen de 250 en 525 euro.

Op de Hogeschool Rotterdam is de vergoeding voor studenten in de centrale medezeggenschap al een aantal jaar 500 euro per maand; de voorzitter van de studentengeleding in de cmr krijgt een hogere vergoeding. Studentleden van de decentrale raden en opleidingscommissies verdienen 200 euro.

Onduidelijk of vergoeding ook omlaag kan gaan

Universiteiten en hogescholen zeggen toe dat ze over deze vergoedingen ‘constructief’ in gesprek gaan met hun eigen medezeggenschapsorganen. Eind dit jaar maken ze bekend hoe die gesprekken zijn verlopen en welke vergoedingen ze hebben afgesproken. Dan ontstaat ook eindelijk een landelijk beeld van wie wat krijgt.

Eerder ontstond bij medezeggenschappers de zorg dat een landelijke richtlijn lager zou uitvallen dan de vergoedingen die sommige instellingen nu al betalen. In het akkoord staat dat ‘positieve’ uitzonderingen mogelijk zijn, maar of instellingen die ‘te veel’ betalen nu de vergoeding omlaag mogen brengen is niet helemaal duidelijk.

Voor studenten in opleidingscommissies zijn geen bedragen afgesproken. ISO en LSVB hadden daar 125 tot 200 euro per maand voorgesteld, maar daarmee gaan de hogescholen en universiteiten niet akkoord.

Urennorm al in 2018 afgesproken

In 2018 kwamen de partijen al een urennorm overeen. Studenten in een centrale raad zouden daaraan ongeveer acht uur per week besteden, spraken ze af. Uit de laatste medezeggenschapsmonitor blijkt dat hbo-studenten dat inderdaad doen. Bij wo-studenten is dat eerder rond de twintig uur per week. 

Toen de urennorm er eenmaal was vroeg de Tweede Kamer ook om een landelijke richtlijn voor financiële vergoedingen voor studenten in de medezeggenschap. Dijkgraaf is blij dat die er nu is, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Daarmee is de kans groot dat de universiteiten en hogescholen hun toegezegde drie miljoen krijgen. Dat bedrag moeten ze wel met elkaar delen.

Tekst: HOP, Olmo Linthorst

Lees ook:

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top