Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Petra Madelon de Graaf werkt als docent ethiek, recht en technologie bij de opleiding applied data science & AI. Naast haar werkzaamheden bij de hogeschool is ze schrijver. Haar debuutroman Deere verscheen in oktober 2022 bij uitgeverij De Arbeiderspers. Ook is ze onderdeel van de populaire YouTubeserie De Snijtafel. Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Petra Madelon: Het hbo wordt chronisch onderschat

Gepubliceerd: 23 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Petra Madelon

De begindagen van mijn carrière heb ik doorgebracht in het voortgezet onderwijs. Na een universitaire lerarenopleiding van welgeteld een jaar was ik klaar om pubers iets bij te brengen. Dat dacht ik tenminste.

Hoewel ik genoot van de lessen die goed verliepen, waren er ook klassen die ik totaal niet onder controle had. Het beeld van een bungelende geodriehoek in het plafond staat nog steeds scherp op mijn netvlies.

Samen met een oud-studiegenootje, die ook op jonge leeftijd voor de klas was komen te staan, concludeerde ik dat ons jeugdige voorkomen vast iets met ons gebrek aan orde te maken had. Maar was dat wel zo? Jonge collega’s die een hbo-opleiding hadden genoten, kon ik niet op dezelfde worsteling betrappen. Destijds begreep ik daar weinig van. Was het hbo niet ‘lager’?

Nadat ik een tijdje bij een lerarenopleiding heb gewerkt, schaam ik me voor die gedachte. Het is niet verwonderlijk dat een hoop tweedegraads docenten didactisch en pedagogisch meer in huis hebben: zij bevinden zich drie jaar langer in de beroepspraktijk. Een gegeven dat blijkbaar weinig indruk maakt op potentiële studenten, want er staat het hbo een krimp te wachten. Er wordt geschat dat er over vier jaar maar liefst tien procent minder hbo-studenten zijn, ten faveure van de almaar uitdijende universiteiten.

Nu ik weet wat studenten leren op een hbo-opleiding vind ik dat doodzonde. Universiteiten blinken misschien uit in onderzoek, maar ook in theoretische overdenkingen die je gemakkelijk naar de achterkamers van je geheugen kan verbannen. Dat is een natuurwet van het huidige systeem. Universitair onderwijs wordt namelijk grotendeels verzorgd door onderzoekers, die zich over het algemeen liever aan hun kerntaak wijden.

Vanuit het perspectief van een individuele student is het verlangen om ‘alles eruit te halen wat erin zit’ goed te begrijpen. Sommige deuren gaan nou eenmaal makkelijker open met een universitair diploma. Voor de maatschappij is het echter een ramp. Hoe moeten we de tekorten in de zorg en het onderwijs te lijf gaan als het hbo leegloopt?

Wellicht dat een eerlijker beeld van het hbo het tij nog kan keren. Ik blijf het in ieder geval hopen, want ik vermoed dat het leger aan consultants dat door de universiteit wordt voortgebracht mij niet kan uitleggen hoe je van bungelende geodriehoeken afkomt. Daar wisten mijn collega’s uit het hbo wel raad mee.  

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top