Mijn oom Gerard dronk vroeger op verjaardagen graag een ‘glaasie gemeentepils’. Voor hem was een glas met water uit de kraan een prima alternatief voor een borrel of een biertje. Intussen lijkt een glas water uit de kraan, of überhaupt een simpel glas niet meer te volstaan.
Studenten en collega’s drinken tegenwoordig water uit dure en gigantische waterbekers met een ingebouwd rietje of een tuitje. Ik zag zelfs bij de Blokker een beker van bijna twee liter, waar geen inhoudsaanduiding maar bemoedigende teksten op stonden: ‘Nog even volhouden! Neem nog een slok extra!’ Alsof het drinken van water nu een Olympische discipline is geworden. Op social media zijn designer waterbekers zelfs de nieuwe must haves geworden. Bekers met Swarovski-kristallen en goudomrande drinktuitjes: je kunt het zo gek niet bedenken.
Naast dat ik me afvraag of je van al dat tuiten aan een rietje niet sneller rimpels in je bovenlip krijgt, vind ik het interessant om te zien hoe in tijden van wereldwijde waterschaarste water drinken tot een soort extravagante, sexy luxe is verworden. Ja, het is goed voor je huid en lichaam en ja, water is beter dan koffie, cola en sinaasappelsap, maar hoe komt het nou dat we water niet meer in een oud spaflesje meesjouwen? Of is zo’n grote plastic kan soms duurzamer?
Ik denk dat een grote waterbeker een nieuw statussymbool is. Dat zo’n waterbeker uitstraalt: ‘Kijk eens, ik ben gezond bezig want ik let op mijn waterinname.’ Gezonde keuzes kunnen maken geeft – of je dat nu wilt of niet – ook blijk van een hoge maatschappelijke status, want je laat zien dat je weet dát het belangrijk is en je hebt het budget en de ruimte in je dagelijkse routine om die waterkan te kopen, te vullen en steeds met je mee te nemen, als prominente totem naast je laptop. Ook benadrukt die zorgvuldig uitgekozen gekleurde waterkan met ingebouwde rietjes en filters jouw unieke eigenheid, toch?
Oom Gerard had vast hartelijk gelachen om deze trend en in plat Rotterdams opgemerkt: ‘Ach gos, wat hebbie nou weer joh, een drinkfles? Het lijk wel een jerrycan. Doe maar normaal joh, dan doe je al gek genoeg.’
Ik hoop vooral dat die waterkannen duurzaam zijn en dat ze niet na een half jaartje gebruik vervangen worden door een nieuwe trend. Dat we massaal water drinken; supergoed! En dat we de luxe hebben dat het doodgewoon uit de kraan komt: nog beter! Doe mij maar een gemeentepilsie. Proost!
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top