Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Corstin Dieterich is hogeschooldocent social work en (mede-)voorzitter van de medezeggenschap van ISO. Hij heeft zo zijn eigen gedachten over wat hij ziet en hoort op school. Die deelt hij in dit blog.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Tussen ‘blijtanken’ en het verdriet om Gaza

Gepubliceerd: 24 October 2024 • Leestijd: 2 minuten en 15 seconden • Corstin

Als docent bij een hogeschool heb je met aardig wat werkdruk te maken. Mijn collega-blogger Petra Madelon schreef daar vorige maand al een mooi stuk over. Die werkdruk maakt dat ik soms op de automatische piloot ga. Dan word ik geleefd door het lesrooster.

Lessen volgen op vergaderingen, volgen op gesprekjes met studenten, volgen op vergaderingen, volgen op gesprekjes met collega’s, volgen op nog meer lessen. En dan is het nakijkwerk nog niet eens begonnen.

Dit zeg ik niet om te klagen, maar soms moet ik even van me af schrijven om alles op een rijtje te zetten. Om feiten van fictie te blijven onderscheiden. Soms gaan dingen in mijn hoofd nogal door elkaar heen lopen namelijk.

Vorige week zat ik bijvoorbeeld in de kantine van Museumpark mijn zelf meegebrachte boterhammetjes op te eten en daar zag ik een paar felgele strandstoelen naast felgekleurde ‘benzinepompen’ staan met daarboven – heel omineus – het woord ‘blijtanken’.

Dat soort acties doet me meteen aan Brave New World van Aldous Huxley denken, de dystopische roman waarin burgers gelukkig gehouden worden door een drug met de naam ‘soma’. Gelukkig en in slaap gesust, zodat burgers niet meer nadenken over echte problemen en werkelijk onrecht. Dit is natuurlijk allemaal veel te ver gezocht van mij, maar zo gaat het dus in mijn hoofd.

Maar dit is allemaal nog vrij duidelijk. Het werd ingewikkeld omdat de week daarvóór op diezelfde plek in de kantine van Museumpark een teach-in over Gaza werd gehouden. Geen felle kleuren, maar wel spandoeken en een banner tegen onrecht. Niet dat ik het overal mee eens ben en ik hoop dat er eens een gesprek komt waar ruimte is voor alle kanten van het verhaal. Maar deze groep durfde het tenminste aan hun stem te laten horen.

Dat liep dus in mijn hoofd door elkaar heen: dat blijtanken en het verdriet van Gaza. Ik kan het maar moeilijk met elkaar rijmen.

De verschillende reacties van ‘de organisatie’ op deze beide fenomenen is ook opvallend voor iemand zoals ik (ik probeer het bij mezelf te houden, want dan blijft het veilig voor iedereen). Want het blije tanken wordt niet als iets problematisch gezien. Dat is gewoon leuk toch? Een gebbetje in het kader van studentenwelzijn.

Over het verdrietige wordt echter eindeloos moeilijk gedaan. Het nieuwsbericht op HINT van 11 oktober eindigde met de zin: ‘We kijken terug op een middag waarin studenten en medewerkers op vreedzame wijze hun ervaring en perspectief hebben kunnen uiten zonder het onderwijs op locatie te verstoren.’

Nou, bedankt!! Ik zou een heel blog kunnen wijden aan het ontleden van alleen al deze ene zin. Maar er spreekt maar weinig vertrouwen uit dat we misschien wél een serieus, inhoudelijk gesprek zouden kunnen voeren over moeilijke onderwerpen.

Het college van bestuur kondigt al lange tijd aan dat er eens een dialoog gevoerd zal gaan worden. Je vraagt je inmiddels af of die er eigenlijk wel echt gaat komen. Hoe dan ook, als er bij voorbaat al zoveel angst is voor de ‘ervaring en het perspectief’ van mensen, dan weet ik niet of dat gesprek wel goed van de grond gaat komen.

Misschien is het een idee om dat blijtankstation neer te zetten bij die dialoog. Dan kunnen de mensen die teveel onrust ervaren bij het perspectief van anderen ter plekke even hun endorfine-level bijwerken.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Corstin: Tussen ‘blijtanken’ en het verdriet om Gaza

  1. Hoi Corstin,
    Interessante blog die je schrijft en goed dat je ook aanstipt hoe het bij jou persoonlijk binnen is gekomen. Je lijkt in je blog te zeggen dat het een niet kan bestaan als het ander speelt. Ofwel: omdat er oorlog is in Gaza, kan er niet tegelijk ook aandacht gevraagd worden voor Studentenwelzijn op een ludieke manier. Ik wil hem zelfs scherper stellen: Een interventie als ‘Blijtanken’ is KEIHARD nodig in deze tijd. Ik weet niet of je zo’n koptelefoon op hebt gezet, dan zou je namelijk gemerkt hebben dat de inhoud van de boodschap mensen helpt om te dragen wat er te dragen is in dit leven en deze wereld. Ofwel: even een beetje bijdraagt aan veerkrachtontwikkeling. Kortom: ik denk juist dat het Blijtanken enorm helpend is en was om ook het leed dat zich in de wereld afspeelt de aandacht te kunnen geven die nodig is. Heb je daarnaast de muur met dankbaarheidsuitingen van studenten gezien? Er zijn bij die interventie vele studenten gesproken die o.a. de situatie in de wereld integreerden in het uiten van hun eigen dankbaarheid. Het is dus niet zo zwart en wit, het is vooral heel grijs.

  2. Beste Corstin en Serge,

    Ik ben héél erg van EN EN! Dus bij deze:

    En: @ Serge: Goed verwoord! Los van de (semantische?) discussie over het ‘middel Blijtanken’ vond ik dit erg treffend en het ontroerde me:

    “Heb je daarnaast de muur met dankbaarheidsuitingen van studenten gezien? Er zijn bij die interventie vele studenten gesproken die o.a. de situatie in de wereld integreerden in het uiten van hun eigen dankbaarheid. Het is dus niet zo zwart en wit, het is vooral heel grijs.”

    En: @ Corstin: Bij dit stukje uit HINT dacht ik PRECIES hetzelfde dus dat heb jíj dan weer mooi verwoord in mijn ogen 🙂

    “Het nieuwsbericht op HINT van 11 oktober eindigde met de zin: ‘We kijken terug op een middag waarin studenten en medewerkers op vreedzame wijze hun ervaring en perspectief hebben kunnen uiten zonder het onderwijs op locatie te verstoren.’”

    Jouw reactie daarop is (weer in mijn ogen) RAAK:

    “Het college van bestuur kondigt al lange tijd aan dat er eens een dialoog gevoerd zal gaan worden. Je vraagt je inmiddels af of die er eigenlijk wel echt gaat komen. Hoe dan ook, als er bij voorbaat al zoveel angst is voor de ‘ervaring en het perspectief’ van mensen, dan weet ik niet of dat gesprek wel goed van de grond gaat komen.”

    Waarvan acte!

    Collegiale groeten,

    Simone van der Hoofd,
    Studentenwelzijnsadviseur
    Afdeling Studentenwelzijn

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top