Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opinie

Cyriel over taal: Rondlopen met je gulp open, hoe erg is dat nou?

19 September 2024

Cyriel van Rossum is taaldocent aan de Pabo van de Hogeschool Rotterdam. Hij schrijft voor Profielen een maandelijkse column over taalkwesties.

Gif animatie met sprekende popje vol met grammatica fouten

Onlangs wees iemand mij erop dat mijn gulp openstond. Waarschijnlijk had ik er al uren zo bij gelopen. Dat niemand eerder iets had durven zeggen … Nou ja, hoe erg wás het eigenlijk? Zelf zag ik in de kantine een studente, die haar rok voor een deel in haar panty had gestopt. Moest ik haar daarop wijzen? Hoe erg was het eigenlijk?

Met een open gulp of een scheef rokje kan je prima functionerend de dag door, maar ‘de mensen’ vinden er wel wat van.

Ik zag een briefje van een docent met een paar spelfouten en ik dacht: moet ik daar wat van zeggen? Moet ik hem behoeden voor ‘wat de mensen daarvan vinden’?

Docenten die slecht spellen, lopen het risico dat hun schrijfsels op sociale media te kijk worden gezet door ouders van leerlingen. Of door studenten. Het is een misvatting dat spelfouten een teken zijn van domheid. Net zo min als dat een open gulp een teken is dat je jezelf verwaarloost. En toch hebben veel mensen een minder hoge pet van je op, als je niet goed spelt. Dat is de reden waarom taaldocenten op de Hogeschool Rotterdam blijven corrigeren en uitleggen.

Roodgestreept

Waarom spellen zoveel mensen moeizaam? Opleidingsniveau heeft er niet zoveel mee te maken: van het woord ‘spelling’ worden ook mensen zenuwachtig die doorgeleerd hebben. En het woord ‘werkwoordspelling’ leidt zelfs tot lichte paniek. Ik stelde een collega-docent van de Pabo voor dat zij eens de eerstejaars spellingtoets zou maken. Geschrokken antwoordde ze dat ze daar zeker voor zou zakken en daarom voor de eer bedankte.

Is het echt niet te doen? De Nederlandse werkwoordspelling is uit te leggen in drie minuten en toen je in groep 8 zat, had je het waarschijnlijk onder de knie. Maar het glipt allemaal zo makkelijk weer weg hè. En het probleem met de werkwoordspelling is dat die vaak ingaat tegen andere spellingsregels.

Werkwoordspelling is een apart planeetje, een heel onherbergzaam, rood gestreept planeetje. En dat blijf het ook, want ik denk niet dat de Taalunie ook maar één stap zal zetten om die spelling te vereenvoudigen.

Als je nou moeite hebt met spelling, zoek dan hulp, bijvoorbeeld bij het Taalcentrum van de HR. Die hulp is goed en gratis.

En als je twijfelt over het nut besef dan wat je vrijheid inhoudt: je kunt je haren kammen of niet, je kunt je nagels knippen of niet en … je kunt je spelling verzorgen of niet.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top