Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De kunst die ons omringt

Gepubliceerd: 30 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Darice

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe rijk aan kunsten Nederland is? En dan bedoel ik niet alleen de grote meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Steden hebben kunststukken in de publieke ruimte, Rotterdam is er een goed voorbeeld van. Je kan van alles zien op straat, van beelden tot en met graffiti. Heel bijzonder vind ik hoeveel kunstcollecties er zijn in Nederland, en dat vele daarvan openbaar zijn.

Uiteenlopende instanties hebben allemaal een kunstcollectie: van banken, ziekenhuizen en adviesbureaus tot ziekenhuizen en universiteiten Je kan bij wijze van spreken gratis genieten van kunst door een openbaar gebouw binnen te lopen met een kunstcollectie, zoals het Leids Medisch Centrum, de Erasmus Universiteit of onze eigen hogeschool. Want ook die heeft een kunstcollectie.

Op elke locatie van de hogeschool kom je overal kunststukken tegen van alumni van de Willem de Kooning Academie. Deze kunstwerken worden beheerd door de kunstcommissie van de hogeschool, een groep vrijwilligers die zorgdraagt voor het verwerven, documenteren en exposeren van deze kunstwerken.

We lopen elke dag op de locaties van de hogeschool langs deze kunst. De meesten van ons zijn inmiddels blind voor de kunstwerken die overal staan. Ben je wel eens stil blijven staan om naar een kunststuk te kijken? Wist je überhaupt dat er overal unieke kunstwerken hangen en staan of dacht je dat het gewoon dat er generieke schilderijen en foto’s hangen om wat sfeer te creëren?

Zelf ben ik wel op de hoogte van de kunstcollectie, mede doordat ik bij Profielen werk en we dit soort hogeschoolfeitjes kennen. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik nooit een locatie helemaal heb doorkruist alleen maar om naar de kunst te kijken. Ik kom bijvoorbeeld ook een paar keer per jaar bij het Leids Universitair Medisch Centrum en was me eerst ook niet bewust van hun kunstcollectie, het is dankzij het wereldberoemde(?) ‘Homunculus Loxodontus’-beeld bij de ingang dat ik beter ben gaan opletten daar.

Kunst bezichtigen kan een bron van ontspanning en inspiratie zijn. Mensen hebben tal van redenen waarom ze naar een museum gaan. Persoonlijk zal ik nooit de eerste keer vergeten dat ik spontaan naar FOAM ging en een expositie van Garry Winogrand zag. Dat heeft veel invloed gehad op mijn eigen fotografiewerk.  

Wie weet wat voor ideeën en inspiratie je kan krijgen door even de kunstwerken op je locatie te bezichtigen. Misschien spreekt een werk je aan, dan kan je het opzoeken op de website van de kunstcommissie om er meer over te weten te komen. Op zijn minst heb je dan een nieuwe leuk feitje om te vertellen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top