Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De zomer van niksdoen

Gepubliceerd: 27 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Darice

Het is bijna weer zover: wekenlang zomervakantie. Het is een van de fijne dingen van werken in het onderwijs. Maar het vooruitzicht van die lange vakantie geeft ook een soort druk. Moet ik op vakantie? Als ik thuisblijf, wat moet ik dan allemaal doen? Moet, moet, moet.

Qua op vakantie gaan is er niet veel keuze omdat ik een last minute vakantieplanner ben en zomervakanties zijn druk en volgeboekt. Het liefst zou ik ergens in een kleine bungalow midden in de natuur verblijven. Maar zie daar eens te komen als je geen auto rijdt.

Dus leg ik mezelf neer bij thuisblijven en neem ik me voor alles te gaan doen waar ik tijd voor tekortkom tijdens de werkweken. Mijn steeds groeiende stapel boeken lezen, een fotografieserie maken, een essay schrijven, musea bezoeken.

Ik begin vol goede moed aan de eerste week vakantie, nog steeds met het gevoel van moeten en dat het zonde is om niks te doen. We zijn zo geïndoctrineerd in deze maatschappij van steeds productief en druk moeten zijn. Het duurt dan even voordat mijn voet van het spreekwoordelijke gaspedaal af is en mijn gedachten tot rust komen en het lukt niks te doen.

Gelukkig val ik meestal snel in een routine van op mijn gemak de dag beginnen. Online nieuws lezen, afhankelijk van het weer laveloos van de hitte op de bank liggen of naar de koffiezaak om koffie te drinken met een boek op tafel terwijl ik kijk naar het komen en gaan van mensen.

Als vrienden en kennissen niet op vakantie zijn lukt het misschien hier en daar met iemand af te spreken om samen koffie te drinken en samen te kijken naar het komen en gaan van mensen terwijl we elkaar bijpraten.

Ik kijk het per dag aan wat ik ga doen. Een boek lezen, een wandeling maken of toch naar de bioscoop als er wat leukt draait. Maar vooral niks moeten. En dan bedenk ik wat een luxe dit is, om te kunnen niksen. Niet iedereen heeft zo’n luxe, ik ook niet altijd. Sommige zomers verliepen turbulent met ziek zijn en andere zaken waardoor je na de zomer weer een vakantie nodig hebt om bij te komen.

Dus bij deze, met nog een aantal werkweken te gaan herinner ik mezelf er alvast aan om de prestatiedruk van de vakantie los te laten. Geen doelen stellen, de dagen nemen zoals ze komen en zonder schuldgevoelens niksen. Voor ik het weet is het weer een nieuw schooljaar en tel ik alweer af naar de herfstvakantie.

Fijne zomer!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top