Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Technologie maakt de wereld voor mij toegankelijker

Gepubliceerd: 30 May 2024 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Darice

Mensen neigen er vaak naar om alle nadelen van nieuwe technologie te benoemen. En vaak hebben ze ook wel een punt. Maar soms maakt nieuwe technologie mijn leven echt makkelijker.

Sinds iets meer dan een maand ben ik in bezit van een Speaksee kit. Een Speaksee wat?! ‘hoor’ ik jullie nu zeggen. De Speaksee kit is de nieuwste technologie om toegankelijkheid voor slechthorende en dove mensen te faciliteren. Hiermee kan ik nu in de meeste gevallen gesprekken volgen zonder de schrijftolk die ik altijd in moest schakelen om aan een gesprek deel te nemen.

De Speaksee kit is een apparaat bestaande uit een dock – een soort basisstation – met drie microfoons. Het dock verbind ik met mijn telefoon via wifi of bluetooth. Ik geef mijn gespreksgenoot of gespreksgenoten elk een microfoon, Speaksee zet wat zij zeggen om in tekst die ik op mijn telefoon, laptop of tablet kan lezen.

Ik ben mijn hele leven slechthorend geweest en de laatste zestien jaar helemaal doof. Ik had het geluk dat ik doof werd toen breedband internet ingeburgerd was en ik makkelijk kon blijven communiceren met mensen via e-mail, tekstberichtjes en videobellen (met spraakafzien). Natuurlijk was ik liever niet doof geworden, maar als ik al in de jaren ’80 of ’90 doof was geworden dan zou ik nog meer geïsoleerd zijn dan nu.

Voor mij heeft al die technologie dus vooral voordelen. En je kunt inderdaad vaststellen dat sociale media bijvoorbeeld slecht is voor ons persoonlijk contact, maar voor mij is het wat anders. Dankzij sociale media voel ik me iets minder geïsoleerd; waar ik niet makkelijk een praatje kan maken met de bagel bakker of de barista in mijn buurt kan ik wel via hun Instagramaccount met hen communiceren.

De Speaksee kit is de nieuwste waardevolle toevoeging. Ik heb hem nu altijd bij me op het werk voor alle last minute-gesprekken waar geen schrijftolk bij kan zijn of geplande vergaderingen of gesprekken waarvoor er geen schrijftolken beschikbaar zijn. De eerste dag dat ik de Speaksee had was het al meteen handig: mijn schrijftolk was ziek. Geen probleem, Speaksee kit uit de tas, dock verbinden met mijn telefoon en Speaksee app, elk collega een microfoon en vergaderen maar.

Natuurlijk zijn er nog steeds limitaties. De microfoons gaan maar 1,5 uur mee voor ze weer moeten opladen. De internetverbinding moet goed zijn zodat de spraak-naar-tekstsoftware goed werkt. Die software is nog niet helemaal perfect. Mensen moeten de microfoon goed dragen zodat het geluid goed doorkomt.

Maar desondanks voel ik nu met de Speaksee kit op zak een rust, wetend dat ik het kan gebruiken op elk moment en dat ik niet buitengesloten ben. Technologie kan voor mij echt een verschil maken tussen meedoen of buitengesloten worden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top