Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Donna is derdejaars student human resource management. Ze schrijft het liefst over klunzige momenten uit haar studentenleven, taalkundige fratsen die haar opvallen en als het nodig is geeft ze haar mening over alles dat in haar ogen niet deugt.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Als het goed is kan ik jullie volgend jaar écht de les lezen 

Gepubliceerd: 11 July 2024 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Donna

Soms voel ik me een taalnerd in een wereld vol taalbarbaren. Hoe vaak moet ik nog ‘groter als’ horen in plaats van ‘groter dan’? Volgend jaar probeer ik een nog grotere taalpurist te worden. 

Als je eenmaal in je omgeving erom bekend staat dat je je interesseert voor de Nederlandse taal, denkt men dat je foutloos scripties en verslagen kunt nakijken en er ook nog eens plezier in hebt. Dat is dus – voor de onoplettende lezer – niet altijd het geval. Ik vind het leuk en heb er plezier in, maar tegelijkertijd is het zenuwslopend. Want als je dan een fout over het hoofd ziet, val je door de mand. Passie voor taal is één ding, maar alle taalregels in je achterhoofd houden is een ander verhaal.  

Op de vrijeschool maakte (of sloot? daar ga ik al) ik regelmatig een weddenschap wie het hoogste cijfer haalde voor het proefwerk Nederlands, of de minste fouten had gemaakt in het betoog. Ook toen al was ik in mijn beleving een taalpurist. Iemand die nooit een Engels woord gebruikt en zich uitspreekt over slordig en lelijk taalgebruik. Iemand die anderen verbetert en het zelf nooit fout doet. Iemand met een natuurlijk gevoel voor taal en een onnatuurlijke drang om anderen te verbeteren.  
 
Helaas bleek het klinkklare onzin. Ik maak geregeld fouten, ken absoluut niet alle regels uit mijn hoofd (integendeel) en als ik mezelf een taalpurist zou noemen zou ik uitgelachen worden door iedereen die maar iets met schrijven te maken heeft. Al is het alleen maar om het feit dat ik ook stiekem echt wel eens mijn taalgebruik verengels omdat het hip is. Of fouten maak als: ‘ik besef me’ of spaties tussen samenstellingen. In de weddenschappen trok ik, zoals je begrijpt, zelden aan het langste eind.  
 
Tot mijn geluk mag ik in het vierde en laatste schooljaar even de hrm-thematiek laten voor wat het is, en tijdens mijn minor Nederlands proberen te floreren en mijn kennis te verbreden. Ik hoop dat ik over een half jaar opnieuw een blog schrijf met dan het nieuws dat ik een échte taalpurist ben geworden, geen feedback meer krijg op mijn schrijffouten en anderen de les kan lezen. O, en dat ik dan eindelijk wél een weddenschap heb gewonnen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top