Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Donna is vierdejaars student human resource management. Ze schrijft het liefst over klunzige momenten uit haar studentenleven, taalkundige fratsen die haar opvallen en als het nodig is geeft ze haar mening over alles dat in haar ogen niet deugt.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Waar is mijn havercappu? 

Gepubliceerd: 22 October 2024 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Donna

‘Goedendag samen!’ riep de olijke ober. Na een weekendje in Maastricht te hebben doorgebracht en me volgestopt te hebben met Limburgse ‘vlaoj of vla’ en kennis over verschillende heiligen, was dit de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. 

De niet nader te noemen Randstedelingen waarmee ik me omringde op deze mini-vakantie verbaasden zich over het feit dat deze serveerster zich zo uitliet, althans, op een voor ons onbekende manier. Nog beter: bij aankomst werden de wenkbrauwen zelfs opgetrokken toen bleek dat een idyllisch oord als Maastricht zelfs een H&M heeft. Hóé dan? 

Wel vaker is dit onderwerp de revue gepasseerd als het gaat om licht verwaande opmerkingen over steden en dorpen die niet beschikken over de gewenste havercappuccino binnen een straal van 15 meter.

Maar ook de vraag: in hoeverre verschillen mensen in de uithoeken van elkaar? Friesland en Limburg bijvoorbeeld. Het toeval wil dat mijn huidige minoropleiding in Leeuwarden is. Ik kan dus de demografische verschillen in 3D waarnemen, allicht in de rol als verwaande Randstedeling.  

De algemene opvatting bestaat nu eenmaal dat mensen die op het platteland leven nuchterder en gereserveerder zijn dan mensen die in een grote stad wonen. Op zich is zo’n soort verschil tussen een dorpeling en een stedeling wel te herkennen; er zijn wel meer van dit soort bestaande verschillen.

Maar de verbazing over dat er buiten de Randstad óók nog voorzieningen zijn waar paard en wagen niet aan te pas komen vind ik toch wel noemenswaard. De verschillen die mijn gezelschap hoopte te ontdekken tussen Leeuwarden en Maastricht, afgezien van het accent en het landschap, bleken helaas minder concreet dan verwacht.  

Toch laat de geluksmeter van het CBS zien dat er wel degelijk regionale variaties zijn op het gebied van geluk. Friesland, Drenthe en Zeeland scoren hierin het hoogst, maar dat wil niet zeggen dat mensen in het Noorden fundamenteel anders in het leven staan dan zij in het diepe Zuiden. Wat wel opvalt, is dat een weidse, rustige omgeving misschien bijdraagt aan een hogere mate van tevredenheid.  

En ja, de rotondekunst in Maastricht verschilt misschien van die in Leeuwarden, maar uiteindelijk is er één conclusie: ondanks de kleine nuances, zijn de verschillen tussen noord, oost, zuid en west vaak minder groot dan we denken.  

Tijd om terug te keren naar de Randstad, waar de stoplichten precies hetzelfde doen als elders in het land. 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top