Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Onderwijs als krachtig middel tegen machocultuur

Gepubliceerd: 2 July 2024 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Menno

Vrouwen en meiden hebben onevenredig vaak te maken met geweld. Dat zeg ik niet omdat ik de aanstichter ben, maar daaraan gerelateerde nieuwsartikelen mij om de oren vliegen. Het blijkt ook uit internationaal onderzoek van Rutgers. Hoe kunnen we het tij van geïnstitutionaliseerd machismo keren? 

Hoewel het onderzoek zich richt op het buitenland, zijn de resultaten verontrustend: geweld dat aangewakkerd wordt door het toenemende gebruik van moderne technologieën. Online misbruik en fysiek geweld lijken hand in hand te gaan. En vrouwen in de publieke belangstelling lopen nog een groter risico.  

Weliswaar is dat dus internationaal, maar ook dichter bij huis is daar sprake van: nieuwe bangalijsten van vrouwen bij studentenverenigingen. Mannen van het corps pretenderen echt iets van de kritiek aan te trekken, door tegenwoordig kortere en bovendien respectvollere bangalijsten te maken, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.  

En misschien nog herkenbaarder is de intimidatie op straat, in het ov, op de werkvloer en thuis. Sommige mannen raken volledig geïntimideerd zodra ze in een ruimte in aanraking komen met vrouwen met ambitie, schoonheid of zelfredzaamheid. Op zo’n moment halen onzekerheid en toxische mannelijkheid het slechtste in een man naar boven.

Maar hoe keer je dan wel het tij? Op straat zie je bijvoorbeeld anti-straatintimidatieposters van SIRE-campagnes. Maar ik geloof niet dat dat een oplossing is. Ik denk niet dat mannen door deze posters een voortschrijdende ingeving krijgen en denken: ‘Maar inderdaad: ik heb écht een kort lontje. Ik moet mijn gedrag gaan aanpassen, meteen. En nog bedankt voor het inzicht!’ 

Zoals bij zoveel maatschappelijke problematiek richt ik me op de rol van het onderwijs, een krachtig middel om sociale verandering te bewerkstelligen. Filosofen Hannah Arendt en John Dewey zouden stellen dat onderwijs burgers moet vormen die in staat zijn om te handelen en te oordelen in de publieke sfeer. Dit betekent dat onderwijs aandacht moet besteden aan morele en ethische vorming. Dus niet alleen kennis bijbrengen, maar ook voorbereiden om actieve en verantwoordelijke leden van een democratische samenleving te worden.

Laat ik bij mezelf beginnen: ik sta parttime voor de klas, niet genoeg, maar hopelijk kan ik via deze verhaalvorm meer docenten bereiken die deze boodschap aan de volgende generatie mannen kan onderwijzen.  

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Menno: Onderwijs als krachtig middel tegen machocultuur

  1. Ik denk dat vrouwen zich soms ook wel kunnen aanstellen. Nog even en je mag als man helemaal niets meer! Ik volg met enige regelmaat zedenzaken waar een lustige vrouw achteraf spijt had van haar wilde avontuurtjes en vervolgens de man een proces aandoet. En waar meestal geldt “onschuldig tot het tegendeel bewezen is” is dat bij zedendelicten meestal niet mogelijk omdat er geen bewijs is. Je kunt met DNA wel bewijzen dat er seks was, maar niet of het met tegenzin was. En in zulk soort gevallen is het vaak “wie het hardste jankt wordt geloofd”. En aangezien mannen niet zo vaak huilen is de schuldige dan ook vaak al aangewezen.

    En een fluit- en sisverbod? Hoe wil je dat gaan handhaven? En waarom hier prioriteit aan geven als voor veel zwaardere delicten al geen capaciteit is… En fluiten en sissen gebeurt al sinds jaar en dag, dus waarom is het nu ineens zo belangrijk? Dit lijkt weer behoorlijk op het klassieke linkse woke gedrag om de “privileged” man weer juridisch in een slecht daglicht te zetten!

  2. Onderling kunnen mannen ook best nasty naar elkaar toe zijn, zelf merk ik dat bij sommige van mijn vrienden. Een aantal zijn wat gevoeliger en uiten hun emoties makkelijker (wat juist goed is!). Die krijgen dan vanuit hun omgeving te horen dat het niet hoort, want het is niet “stoer” of “mannelijk”. Met als gevolg dat ze hun emoties gaan opkroppen…

  3. @Zeker Niet Woke, zullen we vrouwen ook maar weer dwingen het huishouden te doen en hen slaan als ze iets doen wat ons niet bevalt? Dat gebeurde tenslotte ook al sinds jaar en dag, dus waarom zou je zulke tradities willen veranderen? Weg met die woke onzin, waarom veranderen we ooit dingen? Alles wat gebeurd is is goed!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top