Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Alles stroomt, alles verandert

Gepubliceerd: 27 February 2024 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Okke

De enige constante is verandering. Niets blijft bij het oude, ondanks conservatieve krachten. Zelfs de oude Grieken beseften dit al, toen ze mijmerden dat alles stroomt en dat alles verandert. Het gaat erom hoe je meebeweegt met de huidige ontwikkelingen in de maatschappij. Het heeft geen zin om vast te houden aan oude werkwijzen of vaststaande denkpatronen.

De energietransitie is de grootste verandering van deze tijd. We moeten fossiel geleidelijk loslaten en overschakelen op elektriciteit en waterstof. Ook moeten we onze energieconsumptie verminderen. Veel van onze energie gaat zitten in het produceren van goederen. Goederen die we niet per se nodig hebben: een kast vol met kleren die we nauwelijks dragen, plastic rommel uit China, keukenspullen zoals een appelboor en voedsel dat we wegflikkeren omdat de houdbaarheidsdatum is overschreden. Nogal zonde.

We moeten naar een circulaire economie, waarbij er nagenoeg geen afval overblijft. We moeten intelligent omgaan met onze reststromen. En er zijn meer dan genoeg slimme, hoopvolle oplossingen. Wist jij bijvoorbeeld dat je van het overvloedige restafval van suikerriet prima bouwmateriaal kan maken, dat beter isoleert dan beton? Of dat je hamburgers prima kan beleggen met oesterzwammen, die je op koffiedik teelt? De voorbeelden zijn eindeloos.

Alleen maar recyclen is niet voldoende. De toverslogan is ‘reduce, reuse and recycle’. We moeten ons afval verminderen (door bijvoorbeeld minder nieuwe kleren te kopen), hergebruiken (door kleren te laten repareren) en recyclen (door afgedankte kleren een nieuwe bestemming te geven, zoals bijvoorbeeld papier). En het goede nieuws is: je kan hier uitstekend een verdienmodel van maken. Er gebeurt weinig met reststromen, dus je grondstof is goedkoop. Helemaal als het biobased is en dus vanzelf groeit. Zoals suikerriet. Of oesterzwammen. Het enige slechte nieuws is dat je iets origineels moet bedenken, waar een markt voor is.

Het Rotterdamse BlueCity aan de Maasboulevard is sinds jaar en dag het centrum voor de circulaire economie. Op dinsdag 12 maart vindt hier Talent for Transition plaats, vol ideeën, interessante workshops en sprekers. Natuurlijk ga ik hier ieder jaar heen, want je kan nooit te veel inspiratie hebben. Daarnaast geeft het me altijd veel energie om studenten te ontmoeten met briljante plannen. Studenten die begrijpen dat alles stroomt en dat alles verandert.

Wees er op tijd bij om een plek te reserveren voor Talent for Transition in BlueCity. Registreer jezelf gratis via deze link voor een gegarandeerde plek op 12 maart!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top