Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Morele ambitie

Gepubliceerd: 18 April 2024 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Okke

Soms verlang ik terug naar vroegere tijden. Toen mensen nog overleefden zonder kattenfilmpjes op internet. Hun normen en waarden verdedigden tegen agressie. Moedig waren. En niet, zoals ik laatst aan studenten vroeg, zouden vluchten als de Russen binnenvielen. Vroeger hadden mensen nog plichtsbesef.

Toch denk ik nog steeds dat mensen deugen. Dat ze inherent gemotiveerd zijn om het goede te doen, wereldproblemen op te lossen. Aan het collectief denken, niet alleen aan zichzelf. Bereid zijn om offers te brengen voor het algemeen welzijn, als echte teamspelers. Dat ze nog steeds morele ambitie hebben. Hun talenten in willen zetten voor anderen. En niet alleen voor het snelle geld gaan, de tophypotheek, de vakantie naar Bali of het nieuwste model airfryer.

Precies daarover gaat het boek Morele ambitie van Rutger Bregman. Een boek dat we aan iedere afstudeerder mee zouden moeten geven. Bregman roept op tot het oplossen van wereldproblemen zoals malaria, ongelijkheid, belastingontwijking en klimaatverandering. Hij betreurt de verspilling van talent, onder andere op de Zuidas. Dat heeft hem een bak bagger opgeleverd, want vrijwel iedereen met een bullshitbaan wil toch echt graag over zichzelf geloven dat hij of zij nuttig bezig is. De consultant die bedrijven helpt met belastingontwijking maakt zichzelf wijs dat zo’n bedrijf toch echt veel banen oplevert. De bankier die investeert in fossiel houdt zichzelf voor dat hij toch maar een mooi rendement voor zijn klanten levert. De voorbeelden zijn eindeloos.

Maar Bregman mag vooral niet met zijn morele vingertje schudden. Want stel je ’s voor dat het ongemakkelijk wordt. Dat je straks je duurbetaalde baan in zou moeten ruilen voor werk dat er echt toe doet. Dat je iets zou gaan geven om je medemens. Die verschoppelingen uit Afrika, die wanhopig proberen Europa te bereiken om hun familie te kunnen voeden. De werkende arme in Rotterdam met een tochtig huurhuis, het kind van de rekening bij de energietransitie. Die bijstandsmevrouw die je in je buurtsuper tegenkomt, op zoek naar koopjes omdat ze vermorzeld is door overheidsbeleid.

Mijn advies: negeer al dat leed maar. Zap vooral naar MAFS, want daar hoef je niet over na te denken. Shop nog meer fast fashion, om je gebrek aan zingeving te vullen. Voel je vooral niet schuldig over je vakantievluchtje naar Zuid-Afrika, want het maakt toch niets uit hoeveel CO2 jij uitstoot. Ontwijk vooral belasting, want dat geld gaat toch maar naar profiteurs. Denk aan de korte termijn. Rechtvaardig je eigen handelen, desnoods met oogkleppen. Wees vooral gelukkig met je dikke salaris, je consumentisme en je blindheid voor de toekomst. En die van je eventuele kinderen.

Of je kan wakker worden. Verder denken dan jezelf en je eigen bubbel. Jezelf inlezen. Jezelf afvragen of je nou wel zo goed bezig bent. Of je de wereld beter gaat achterlaten dan je haar aantrof. Of jouw baan echt iets toe gaat voegen. Of je na je afstuderen kiest voor morele ambitie.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Okke: Morele ambitie

  1. Bergmans boek moet ik nog lezen, ben benieuwd. Maar het boek waar hij een deel van zijn inspiratie uit haalt, van de Amerikaanse anarchist en antropoloog David Graeber, genaamd ‘Bullshit jobs’ is een absolute aanrader.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top