Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Petra Madelon de Graaf werkt als docent ethiek, recht en technologie bij de opleiding applied data science & AI. Naast haar werkzaamheden bij de hogeschool is ze schrijver. Haar debuutroman Deere verscheen in oktober 2022 bij uitgeverij De Arbeiderspers. Ook is ze onderdeel van de populaire YouTubeserie De Snijtafel. Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoe houden mensen het vol in een fulltime onderwijsbaan?

Gepubliceerd: 17 September 2024 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Petra Madelon

Op woensdag, donderdag en vrijdag werk ik voor de hogeschool. Wanneer collega’s of studenten vragen stellen over mijn kleine aanstelling, mompel ik iets over de klussen die ik ernaast doe, maar in gedachten geef ik een ander antwoord.

‘Dat is het maximale aantal dagen per week waarop ik kan doen alsof ik normaal ben.’ Een ietwat grappige gedachte om een bedroevend sentiment te verhullen: dat ik geen flauw idee heb hoe mensen het uithouden in een fulltime onderwijsbaan. Dat ligt niet aan mijn studenten, collega’s of de inhoud van mijn werk, maar wel aan de werkdruk waarmee het (hoger) onderwijs getrouwd lijkt te zijn.

In 2023 gaf ruim zeventig procent van de docenten in het hbo aan (zeer) veel werkdruk te ervaren. Als studenten bij een evaluatie vergelijkbare signalen afgeven, zou de cursus het volgende collegejaar op de schop gaan, maar aan mijn urenverdeling is weinig veranderd. Het onderwijssysteem hoeft blijkbaar niet te herkansen.

Zolang er niets verandert, groeit bij mij het gevoel dat ik meedoe aan het niet-bestaande televisieprogramma Heel Holland Onderwijst. Iedere week moeten mijn medekandidaten en ik in een onmogelijk klein tijdsbestek goede colleges zien op te dienen. Een winnaar is er niet. Mijn medekandidaten en ik blijven voor onbepaalde tijd meedoen aan een race die ieder blok weer opnieuw lijkt te beginnen.

Deeltijdcontracten zoals de mijne zijn meer regel dan uitzondering in het onderwijs. Docenten zijn massaal bereid om inkomen op te offeren voor ademruimte, maar vooralsnog zonder het gewenste resultaat. Ik was van plan om dit stuk te eindigen met het belang van uitgeruste docenten voor studenten. Docenten die genoeg oog hebben voor de jonge mensen die voor hen zitten, die bijzondere verhalen kunnen vertellen in plaats van de teksten van een PowerPoint voor te lezen.

Maar waarom moet er zo vaak naar het belang van studenten dan wel leerlingen verwezen worden om een redelijke behandeling van docenten te rechtvaardigen?

LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top