Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De Uitspraak: Hotspot-verbinding hersteld tijdens digitaal tentamen?

Gepubliceerd: 25 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Uitspraak

Op de hogeschool maakt een student een tentamen op zijn eigen laptop. Als de hotspot-verbinding uitvalt, vraagt hij de surveillant of hij die mag herstellen. Althans: dat zegt de student zelf, maar zowel de examencommissie als het college van beroep vinden dat geen aannemelijk verhaal.

Klacht van: Student Instituut Gebouwde Omgeving (IGO)
Over: Ongeldige tentamenuitslag na verlaten toetsomgeving
Uitspraak: Ongegrond

De uitslag van het tentamen van de student is ongeldig verklaard omdat hij tijdens het maken de digitale toetsomgeving heeft verlaten. Dat is niet toegestaan.

De student van het Instituut Gebouwde Omgeving (IGO) vertelt tijdens de beroepszaak dat hij tijdens het tentamen zijn hand heeft opgestoken; de surveillant heeft vervolgens meegekeken op het moment dat de student zijn verbinding op zijn telefoon herstelde en gecheckt of de student niet op zijn telefoon zat te spieken. Aan de surveillant heeft de student gevraagd notitie te maken van het incident.

‘Student verliet twee keer het tentamenscherm’

Tot zover het verhaal van de student dat wordt tegengesproken door de examencommissie. Volgens ANS (de digitale toetsomgeving waarin gewerkt wordt) heeft de student niet één maar twee keer zijn tentamenscherm verlaten; in totaal gaat het om vijf minuten.

Daarnaast is er geen notitie gemaakt van het door de student opgetekende voorval. Het college van beroep neemt aan dat de surveillant elke bijzonderheid tijdens een tentamen noteert. Er is echter geen aantekening over een verzoek om een hotspot-verbinding te herstellen en dus gaat het college van beroep, stelt ze, voorbij aan de verklaring van de student.

Alleen ‘expliciet toegestane omgeving’

Los hiervan is het, stelt de examencommissie, niet toegestaan om tijdens een tentamen een  telefoon in de buurt te hebben die ook nog eens aan staat. Tijdens een tentamen mag alleen ‘expliciet toegestane omgeving/software’ openstaan. Dat is een voorschrift in de Hogeschoolgids waar het college van beroep naar verwijst.  

De student had volgens de examencommissie gebruik kunnen en moeten maken van Eduroam, dat op de HR voor een internetverbinding zorgt. Bij problemen had hij naar de it-afdeling moeten gaan, waar hij een laptop van de HR in bruikleen had kunnen krijgen. De student is er zelf verantwoordelijk voor dat het tentamen vanaf de eigen laptop goed verloopt, stelt de examencommissie.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

De rubriek ‘De Uitspraak’ is geschreven op basis van een schriftelijke geanonimiseerde uitspraak van het college van beroep voor de examens. Een stap naar dat onafhankelijke college is voor studenten een laatste poging om gelijk te krijgen in een geschil dat een student heeft met de examencommissie over bijvoorbeeld een vrijstelling of (vermeende) tentamenfraude.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top