Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dijkgraaf dreigt met ingrijpen vanwege sociale onveiligheid TU Delft

Gepubliceerd: 4 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Nieuws

Volgens de onderwijsinspectie heeft de TU Delft de sociale veiligheid van haar medewerkers ernstig verwaarloosd. Het bestuur moet binnen drie maanden met een herstelplan komen, waarschuwt demissionair minister Robbert Dijkgraaf.

Vrijdag werd een rapport van de onderwijsinspectie openbaar waarin staat dat het bij de TU Delft ernstig mis is met de sociale veiligheid van medewerkers. Het zou gaan om ‘een patroon waarbij verwaarlozing van de zorg voor sociale veiligheid kan blijven bestaan’.

Volgens de inspectie is er sprake van ‘wanbeheer’. Dat betekent volgens de wet dat de minister van Onderwijs maatregelen van de raad van toezicht kan eisen om de situatie te verbeteren. Of hij dit gaat doen ligt aan de reactie van de TU Delft ‘op de door de inspectie vastgestelde problematiek’, schrijft demissionair minister Dijkgraaf aan de Tweede Kamer.

Bestuur TU Delft kiest aanval

De TU Delft kiest de frontale aanval. Weliswaar benadrukt ze dat sociale veiligheid ‘prioriteit, permanente aandacht en verbetering verdient’ en dat ze de aanbevelingen van de inspectie ‘meeneemt in haar verbeterproces’, maar het onderliggende onderzoek van de onderwijsinspectie noemt ze ondeugdelijk.

Het zou ‘onjuiste, incomplete en niet of slecht onderbouwde verwijten’ bevatten aan ‘de universiteit, (groepen) medewerkers en (groepen) leidinggevenden’. Volgens de TU Delft is er geen sprake van wanbeheer en brengt het rapport ‘onaanvaardbare en onnodige schade’ toe aan universiteit en medewerkers.

Ze wil het rapport daarom voorleggen aan de civiele rechter. ‘Op basis van een beperkt onderzoek’ mag je zulke ernstige verwijten niet maken, vinden het bestuur en de raad van toezicht.

Promovendi kwetsbare groep

Het inspectierapport roept veel reacties op. Met name promovendi en vrouwen zouden in Delft sociale onveiligheid ervaren. Het Promovendi Netwerk Nederland ziet hierin een bevestiging van zijn eigen waarschuwingen dat promovendi een kwetsbare groep zijn. ‘De sociale veiligheid van promovendi moet prioriteit nummer één zijn binnen de universiteiten’, zegt voorzitter Benthe van Wanrooij.

Bijna twee jaar geleden publiceerde een commissie van wetenschapsgenootschap KNAW een rapport over sociale onveiligheid. Hoogleraar social psychologie Naomi Ellemers, voorzitter van de commissie, zegt in de Volkskrant dat leidinggevenden zich moeilijk kunnen inleven in de situatie van hun ondergeschikten. ‘Zowel het hebben van een machtspositie als deel uitmaken van een meerderheid, kleurt je beeld. Dat is vaak genoeg bewezen.’

Ook in de politiek is het laatste woord er niet over gesproken. VVD-Tweede Kamerlid Claire Martens-America noemt het ‘bizar dat deze situaties zich voordoen’. Ze blijft de kwestie op de voet volgen.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Foto: Rijksoverheid.nl

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top