1989-1997 De grootste hogeschool van Nederland
Als in 1989 de eerste editie van Profiel& verschijnt – zoals de krant dan heet – is fusieschool Hogeschool Rotterdam & Omstreken (HRO) ruim een jaar oud. Met zo’n 12.500 studenten en 1500 medewerkers is het dan de grootste hogeschool van het land. De bloedgroepen laten zich af en toe nog gelden, zo is er stevig verzet als het HTO (Hoger Technisch Onderwijs) van Dordrecht naar Rotterdam moet verhuizen. Personal computers en internet gaan een grotere rol spelen, ook in het onderwijs.
Ondertussen verdwijnen in Oost-Europa communistische regimes met als hoogtepunt de val van de Muur in Berlijn. In Zuid-Afrika wordt gesproken over het beëindigen van de Apartheid, Nelson Mandela wordt er president. In Nederland worden we geregeerd door de kabinetten Lubbers en Kok.
‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis & Vagant wordt een grote hit, en verder doen Gordon, Spice Girls, Backstreet Boys en Take That van zich spreken. Het is ook de tijd van de flippo’s, Aussie trainingspakken en Nike sportschoenen. In 1990 wordt de eerste aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden uitgezonden.
1997 – 2002 Vaarwel ‘Omstreken’, welkom euro
Het aanhangsel ‘& Omstreken’ wordt van de naam van de hogeschool gehaald, wat niet wegneemt dat iedereen en z’n moederde school nog jaren lang HRO blijft noemen. Er wordt weer eens, en niet voor het laatst, geklaagd over roosters die te laat bekend worden en over kantineprijzen. De HES (Hogeschool voor Economische Studies) aan de Kralingse Zoom fuseert met de HR.
Eind 1999 wacht de wereld vol spanning af of computersystemen de overgang naar het jaar 2000 wel aankunnen, er wordt gevreesd voor de milleniumbug. En wat gebeurt er? Niks. Verder ruilen we de gulden in voor de euro en wordt in 2001 in Rotterdam de eerste voedselbank geopend. Dit is ook de periode van de aanslag op de Twin Towers en de moord op Pim Fortuyn, en alle angst en onrust die deze gebeurtenissen wereldwijd en landelijk veroorzaken.
Nederland raakt in de ban van haar nieuwe prinses Máxima en in de zomer van 1998 voelt het land zich nog meer oranje als voetbal commentator Jack van Gelder op dreef komt: ‘Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp’, schreeuwt hij na een doelpunt tegen Argentinië. In de halve finale worden ‘we’ vervolgens uitgeschakeld na strafschoppen.
2002-2009 Lekker Hyven met je kapsalon
‘Overtref jezelf’ wordt de nieuwe slogan van de HR, en het Rotterdams Onderwijsmodel (ROM) ziet het licht met daarin de kennis-, praktijk- en studentgerichte leerlijn. In 2007 is ‘Management in de zorg’ de eerste associate degree-opleidingop de HR. En in hetzelfde jaar krijgt de school bezoek van onderwijsminister Plasterk. Dat gebeurt nadat studentensociaal pedagogische hulpverlening naar de Telegraaf zijn gestapt. ‘Klaagzang over studie’ luidt de kop van het artikel dat volgt. In 2009 gaat de HR de oude RDM-werf als onderwijslocatie gebruiken.
In 2004 stapt Geert Wilders uit de VVD om een eigen partij te beginnen, twee jaar later komt ook de nieuwe Partij voorde Dieren in de Tweede Kamer. Internationaal krijgt de opwarming van de aarde steeds meer aandacht, onder andere door de documentaire An Inconvenient Truth van Al Gore, de eerdere vicepresident van de Verenigde Staten.
In deze jaren is de socialnetwerksite Hyves booming, net als Marktplaats dat in 2004 aan het Amerikaanse eBay wordt verkocht. Een jaar eerder ziet in Rotterdam de Kapsalon het levenslicht, je weet wel dat aluminium bakje met patat, shoarma, salade en gesmolten kaas. Toeval of niet maar in dit Profielen-tijdvak ontstond ook het werkwoord sonjabakkeren, naar Sonja Bakker. Deze dieetgoeroe verkoopt megaveel boeken met eet- en afslankadviezen.
2010-2024 Crisis assorti
In 2012 wordt collegevoorzitter Jasper Tuytel opgevolgd door Ron Bormans die in 2023 plaats maakt voor Sarah Wilton-Wels.De HR breidt uit met de locatie Rochussenstraat en probeert rond 2020 weer voet aan de grond te krijgen in Dordrecht. In 2015 wordt er voor het eerst een Docent van het Jaar gekozen jaren later volgt de Student van het Jaar-verkiezing, op initiatief van Profielen.
Financiële crisis, klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, coronacrisis: de wereld lijkt de laatste vijftien jaar altijd wel ergens in brand. ‘We’ vinden er ook allemaal wat van. De Me Too-beweging komt op, Black Lives Matter, Extinction Rebellion en tegenstanders van de coronamaatregelen voeren actie, lhbtqia+ krijgt er steeds meer letters bij en anderen vinden dat dan weer veel te ‘woke’.Ondertussen gebruiken we onze telefoon al lang niet meer om te bellen. Foto’s maken, TikTok-filmpjes kijken en Whatsappen met je vrienden is toch zeker veel belangrijker? Thuiswerken en online colleges worden populairder door MS Teams en een tijdlang noodzakelijk door de coronapandemie. Na het ‘nieuwe normaal’ komt uiteindelijk toch het oude normaal weer terug.
De volledige selectie knipsels uit oude Profielen is te zien in ons laatste papieren magazine en in de pdf.
Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Profielen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.