Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Afscheid nemen bestaat niet?

Gepubliceerd: 10 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Afke

Afscheid nemen, het klinkt zo sereen en plechtig. Maar laten we eerlijk zijn, de weg naar een afscheid, en de reacties erop, kunnen net zo chaotisch en onvoorspelbaar zijn als Schiphol tijdens de meivakantie.

Ik denk aan de verslagen schrik op het gezicht van mijn buurvrouw, toen ze vertelde dat ze ALS heeft. Ik denk aan de energieke tante die zonder enige waarschuwing met een hartstilstand de dansvloer verliet.

Aan onopgeloste moorden, vermissingen, de non closure. De opgeluchte familieleden die na jaren van onzekerheid horen dat hun vermiste geliefde echt dood is en ze eindelijk aan het afscheid kunnen beginnen. En Netflix weer een serie kan maken.

En wat dacht je van dat geniepige ghosten? Je hebt een geweldige date en ineens, poef, verdwijnt je love interest sneller dan een zak chips op een kinderfeestje. Urenlang piekeren en dan beseffen dat die ander al lang afscheid heeft genomen, maar vergeten is het jou te zeggen. Stijlvol!

Of aan afscheidsrituelen als verbrande brieven, weggegooide dagboeken, verscheurde foto’s. Maar ook aan het uitzwaaien van een vriendin die op wereldreis gaat; het bitterzoete besef dat afscheid niet altijd een onbetwistbare harde knip is.

Afscheid kan ook grappig zijn. Die momenten uit films waarbij de as van een dierbare recht in het gezicht van de hoofdpersoon waait? Nogal ongemakkelijk in het echt, maar op het scherm uitermate geestig.

Ik denk ook aan het archaïsche kitschlied van Mieke Telkamp Waarheen, waarvoor? en aan I did it my way bij de uitvaart van iemand die een uitermate braaf burgerbestaan heeft geleid.

Ik denk aan Marco Borsato, die dacht dat afscheid nemen niet bestaat. Nou Marco, het tegendeel is waar. Van jou hebben we wel degelijk afscheid genomen.

En ja, ik denk aan afscheid nemen van dingen die nog prima zijn, maar eigenlijk niet meer nodig. Dus dag papieren versie van Profielen, ik zal je missen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Afke: Afscheid nemen bestaat niet?

 1. Prachtig geschreven Afke! Ik heb de laatste papieren Profielen hier voor mij liggen. Tot mijn schrik of wellicht vreugde, was ik er ook bij toen de eerste versie verscheen. Toen als eerste jaars student van de HBO V aan de HR&O. Afscheid dus haast ook van een persoonlijk tijdperk. Mooie herinneringen ophalen van toen en de weg naar vandaag. Nostalgie overvalt mij op deze regenachtige maandag. Partir c’est mourir un peu….

 2. Dankjewel Caroline, dat zeg je mooi. En wie weet opent afscheid juist weer nieuwe deuren… wie weet 🙂

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top