Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen op de bres voor Caribische studenten: begeleiding moet beter

Gepubliceerd: 10 July 2024 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws

De Hogeschool Rotterdam wil, samen met tien andere hogescholen, de in- en doorstroom van studenten van de Caribische eilanden naar het hbo verbeteren. Dat doen ze in een nieuw samenwerkingsverband: ‘Samenwerking hbo studentsucces Caribische studenten.’

Voor veel studenten is de overgang van de Cariben naar Nederland ingrijpend. Jaarlijks starten ongeveer 1600 studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk met een studie in Nederland. Aan de HR zijn dit er gemiddeld 300 per jaar. Studenten lopen tegen meerdere problemen aan waardoor ze de opleiding vaak niet afmaken. Daarom, vinden de bestuurders die afgelopen vrijdag hun handtekening zetten onder het samenwerkingsverband, is extra aandacht voor opvang en begeleiding cruciaal.

Taal- en cultuurverschillen

Oorzaken van de problemen zijn divers: taal en cultuurverschillen spelen mee, maar ook de voorbereiding in het Caribisch voortgezet onderwijs op een studie in Nederland én de begeleiding in Nederland kunnen beter. De elf hogescholen willen met een integrale aanpak zorgen voor betere voorlichting en begeleiding van aankomende studenten.

Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van de deelnemende hogescholen gaat hiermee aan de slag. Er komt een gezamenlijk voorbereidingsprogramma op de eilanden en de werkgroep zal workshops en voorlichting gaan geven op beurzen en markten voor aankomende studenten.

Deze samenwerking maakt deel uit van het programma SEA (Strategic Education Alliance). Hierin werken Caribische en Nederlandse onderwijsinstellingen en overheden samen met als doel dat meer studenten uit de Cariben hun studie afmaken.

Tekst: Margriet van der Zee
Beeld: Fontys

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top