Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Ik dacht dat ik al heel goed bezig was’: Donna over haar no waste challenge

Gepubliceerd: 20 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws

Als je wilt afvallen helpt een voedingsdagboek en als je geld wilt besparen werkt het goed je uitgaven te noteren. Wil je minder afval produceren? Check dan eens wat je allemaal weggooit. Drie studenten onderzochten een week lang hoe ze hun vuilniszak kunnen verkleinen. Dit zijn de ervaringen van Donna.

Donna met haar vuilniszak
Donna Wijnmaalen is derdejaars hrm en woont samen met haar vriend in Rotterdam. ‘Ik heb in het verleden bij de Eko-supermarkt gewerkt en was al wel redelijk bewust bezig, vond ik. Ik vond het een uitdaging om te kijken waar ik afval kan besparen. Sommige dingen zijn niet gelukt: mijn compostbakje bijvoorbeeld zit nog niet in mijn patroon en voor ik het wist had ik het gft-afval weer in de gewone vuilnisbak gegooid. Ik dacht dat ik al heel goed bezig was, maar kwam erachter dat ik toch nog wel vaak onderweg iets koop, daar kan ik afval en geld besparen.’

Maandag

Ik ben direct begonnen, maar vandaag was niet zo’n spannende dag. Ik was niet lekker en bleef thuis en heb domweg niet veel afval kunnen produceren, dus ook niet veel kunnen vermijden. Een vriend tipte me over een compost-prullenbakje en dat heb ik aangeschaft.

Dinsdag

Naar m’n stage op de rechtbank neem ik mijn eigen eten mee, dat scheelt afval! Wel levert mijn kauwgomverslaving veel verpakking op. Helaas kan ik kauwgom nog niet los kopen, in tegenstelling tot veel andere producten die je bij de Eko/Gimsel in je eigen herbruikbare zakjes kunt scheppen, zoals pasta, noten en muesli.

Woensdag

Ik ben in een steady ritme met m’n zelf meegenomen lunch op stage. In de avond wel eten besteld maar ter plekke opgehaald. Dat scheelde een tas en een hoop ander verpakkingsmateriaal, en we kregen korting.

Donderdag

Ontdekt dat je je kassabon bij de AH digitaal kunt krijgen in je app. Scheelt toch weer. Jammer dat ik er vandaag pas achter kwam dat er zoiets bestaat als herbruikbare watjes om je make-up te verwijderen, maar ik heb ze wel meteen gekocht.

Zaterdag en zondag

Nu in het weekend gaat het wat minder goed. Je laat je wat eerder gaan en dan zit je met een lege chipszak … Ik ontkwam niet aan een nieuwe box met tissues, sorry, maar herbruikbare zakdoeken vind ik niks. Naar de kaasboer met m’n eigen herbruikbare bee-wrap, dat wel. Waar ik ook tegenaan loop is dat je er als samenwonend stel allebei hetzelfde in moet staan. Ik doe mee aan de challenge en mijn vriend natuurlijk niet, die doet juist wat we altijd deden.

Tekst: Donna Wijnmaalen/Edith van Gameren
Foto: Frank Hanswijk
Illustraties: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top