Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Ik had die quote nooit eerder gezien maar hij moet zeker blijven’

Gepubliceerd: 24 January 2024 • Leestijd: 2 minuten en 55 seconden • Nieuws

Gisteren werd bekend dat de Willem de Kooning Academie voornemens is hun neonletters (‘I have to change to stay the same’) van de gevel te halen. Wat vinden de studenten eigenlijk van die actie?

Directeur Úna Henry van de kunstacademie kondigde aan dat het citaat verdwijnt omdat het niet meer bij de huidige tijd past. Overigens is het neon sign sinds het begin van de oorlog rond Gaza al niet meer verlicht, als een statement tegen het geweld.

Anna (eerstejaars illustratie): ‘Een tijdloze uitspraak’ 

Al heb ik persoonlijk niet per se heel veel met de inhoud: ik denk dat het voor sommige kunstenaars wel klopt. Het heeft niets met actualiteit te maken. Die uitspraak is tijdloos. Het ziet er bovendien ook mooi uit en het past goed bij het gebouw.

Wat mij betreft hoeft de tekst niet weg. Ik vind het ook niet echt oké dat zo’n kunstwerk gewoon wordt weggehaald, het hoort bij het gebouw. Als je hier vier jaar studeert en je loopt iedere dag bij het naar binnen en naar buiten gaan onder deze woorden door, dan hebben ze ook wel echt betekenis. Ze horen bij de Willem de Kooning en bij onze tijd als student. Toch jammer als dat zomaar verdwijnt.’ 

Nuala (derdejaars fashion design): ‘Ik verander juist continu’ 

‘Ik vind het wel een rare quote. Want waarom moet je veranderen om hetzelfde te blijven en waarom wil je überhaupt hetzelfde blijven? Zelf ben ik ieder jaar iets anders en doe ik ieder jaar iets anders. Ik maak nieuwe dingen, ik leer van alles, ik verander continu. Ik denk dat dat juist ook past bij onze opleiding.

Dus “veranderen om hetzelfde te blijven” is een beetje raar voor een creatieve school. Je gaat hier sowieso anders weg. Dus ik begrijp wel dat de huidige tekst verdwijnt. Wel vind ik dat het met ons studenten overlegd had moeten worden.’ 

Dor (eerstejaars product design): ‘Onze eigen werken zouden hier moeten hangen’ 

‘De eerste keer dat ik hier was op de open dag zag ik de quote al hangen. Het staat leuk maar ik heb niet het idee dat de studenten er heel veel mee hebben. De docenten ook niet perse. Die hebben het vooral over learning by doing en learning by making. Als er een nieuwe quote moet komen dan zou die denk ik vooral daarop moeten slaan. Dat past beter bij waar de Willem de Kooning.

Maar waarom moet er een tekst komen? Misschien zou een beeld beter zijn, kunstwerken aan de muur. Dit is toch het stadscentrum en het zou geweldig zijn als hier onze eigen werken hingen.’ 

Vratko (eerstejaars spatial design): ‘Er zit een kern van waarheid in’ 

‘Eerlijk gezegd had ik die quote nooit eerder gezien, maar het is een geweldige uitspraak die zeker moet blijven. Het maakt onze school net even anders dan andere scholen. Het gebouw is een oude bank, van rode bakstenen. Juist die tekst laat zien dat wij een kunstacademie zijn.

Het zet je aan het denken, want het is eigenlijk een contradictie, een beetje provocerend ook. Ik hou daar wel van. En toch zit er wel een kern van waarheid in. Tijdens je leven maak je zo veel veranderingen door en toch blijf je op de een of andere manier dezelfde persoon. Jammer dat de quote weggaat dus. Aan de andere kant: als ze de quote veranderen, dan doen ze eigenlijk hetzelfde als de quote zelf zegt: change to stay the same. Dus er verandert niks.’ 

Kaat (tweedejaars graphic design): ‘Jammer dat ze ons niks gevraagd hebben’ 

‘Ik heb er nooit zo over nagedacht maar nu ik weet dat de quote verdwijnt, vind ik het wel jammer. Hoe meer uitingen je ziet van Willem de Kooning hoe beter. Het is een mooie uitspraak die je aan het denken zet. En je beseft dat je in een artistieke omgeving zit. De uitspraak is ook wel waar. Een beetje abstract natuurlijk maar dat geldt voor alles in kunst.

Wat ik wel een beetje raar vind, is dat de studenten er helemaal niks over te zeggen hebben. Het is ons tweede huis dus het was wel leuk geweest als ze er ons ook over gevraagd hadden.’ 

Tekst en foto’s: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top