Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe ga ik me snel thuisvoelen in m’n nieuwe klas?

‘De moed zakt me aan het begin van het nieuwe schooljaar in de schoenen: mijn klas is compleet omgegooid. Vorig jaar kostte het veel tijd en energie voor ik me op mijn gemak voelde en mensen vond waarmee ik goed samenwerkte. Nu moet ik dus opnieuw beginnen. Hoe zorg ik ervoor dat het deze keer niet weer een half jaar duurt voor ik me op mijn plek voel?’
Groet, SolitaireStudent

Beste SolitaireStudent,

Oef, dat is even schrikken kunnen we ons zo voorstellen. Je gaat met een bepaalde verwachting naar je eerste college van het nieuwe schooljaar en het is dan niet bepaald een feest van herkenning. ‘Ik snap dat wel’, reageert een HR-docent op Instagram, ‘lijkt mij ook frustrerend’.

We vroegen onze Instagramvolgers om je tips te geven, wat zouden zij doen als ze in een omgehusselde klas komen?

‘Vraag aan je mentor of docent of die iets leuks organiseert! Dat zal het ijs breken’, reageert een volger die zelf studieloopbaancoach (slc) is. ‘Wij organiseren soms een game- of bordspellenmiddag waardoor studenten op een leuke manier kunnen kennismaken, en volgens mij staan de meeste slc-docenten er best voor open om een klassenuitje te organiseren.’

‘Doe actief mee in lessen en met groepjes en word ook actief lid van je studievereniging’, tipt een andere docent. Een lijstje van studieverenigingen vind je hier, het is altijd een goed idee je daarbij aan te sluiten.

En ga ondanks je lichte moedeloosheid toch meteen weer investeren in je nieuwe klas, adviseert een Instagramvolger: ‘Kom naar alle lessen en stel voor om samen te studeren.’

Wij van de redactie geven je als tip mee om regelmatig small talk in te zetten. Misschien moet je daarvoor in het begin uit je comfort zone, maar een gesprekje over alledaagse dingen kan zorgen dat je een band opbouwt met je klasgenoten. Dit filmpje legt uit waarom het waardevol is en hoe je er beter in wordt (en het zelfs leuk gaat vinden).

Je zelfverzekerder voelen in gesprekjes maakt het ook makkelijker om een andere belangrijke tip uit te voeren: naast iemand gaan zitten en niet een bankje voor jezelf uitzoeken. En als je dan naast iemand zit, kun je weer oefenen met small talk. Waardoor je daar weer beter in wordt, en je weer eerder met een onbekende durft samen te werken. Enzovoorts.

Hopelijk heb je aan deze adviezen houvast om met frisse moed je nieuwe klas te leren kennen.

Een fijn schooljaar gewenst!

Je vrienden van Profielen

Heb je een vraag (al dan niet voor een vriend ;-))? Stuur je vraag per e-mail of volg en DM ons op Instagram. Dan lees je het antwoord op woensdagochtend in ‘Ik vraag dit voor een vriend’.

Tekst: Redactie Profielen
Illustratie: Marit Breuker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Gepubliceerd: 11 September 2024 • Ik vraag dit voor een vriend

Ik vraag het voor een vriend

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top