‘Ik weet dat mensen Rotterdam als superdruk ervaren, maar het is niks vergeleken bij Bangladesh’
Md Shapon Molla komt uit Bangladesh en studeert international supply chain management aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Het is een compleet nieuw onderwerp, dus dat is wel even wennen.’
In Bangladesh studeerde ik computer science, en ik werkte daar ook al in. Ik wilde graag een stapje verder komen, dus ik heb een switch gemaakt. Twee maanden geleden ben ik naar Rotterdam gekomen om aan de hogeschool een master supply chain management te doen. Het is best moeilijk merk ik, ook doordat mijn achtergrond wetenschappelijk is. Het is een compleet nieuw onderwerp en we gaan ook meer op de praktijk in, dat is wel even wennen. Maar ik vind het tot nu toe wel heel interessant en ik vind Rotterdam een heel mooie stad.
‘Ik moest sowieso heel erg wennen aan de kou.’
‘Het is mijn eerste keer in Nederland, ook in Europa trouwens. Best een cultuurshock. Er zijn echt veel verschillen. Ik moest sowieso heel erg wennen aan de kou; toen ik aankwam was het midden winter. Ons klimaat is totaal anders. Bangladesh staat natuurlijk bekend om de overstromingen. In Nederland is ook veel regen maar bij ons kan het er in het regenseizoen behoorlijk heftig aan toe gaan. Gelukkig woon ik daar in de stad en hebben wij er niet heel veel last van. Maar soms overstroomt de rivier en staan de straten blank en kun je nergens heen.
‘In Bangladesh is het ’s avonds nog steeds druk op straat, overal brandt licht en iedereen is bezig.’
‘Ik vind Nederland heel rustig en stil, vergeleken met mijn land. Daar is het heel druk, er zijn veel meer mensen op straat. Altijd herrie en gedoe. Ik weet dat mensen Rotterdam als superdruk ervaren, maar ik vind het niks vergeleken bij Bangladesh. Een groot verschil vind ik ook de avonden en het leven op straat. In Bangladesh is het ’s avonds nog steeds druk op straat, overal brandt licht en iedereen is bezig. Hier in Rotterdam is iedereen binnen en is het veel sneller stil buiten. Daar moest ik echt aan wennen. De mensen hier in Nederland en in Rotterdam zijn overigens heel aardig. Open minded en direct en toch ook beleefd. Ze staan ook echt open voor buitenlandse studenten. Dat vind ik fijn, ik voel me zeker welkom.
‘Inmiddels heb ik best wel wat nieuwe vrienden, allemaal internationale studenten.’
‘Ik woon samen met andere studenten in een flat op Zuidplein. Samen met mijn klasgenoot Nisan, die ook uit Bangladesh komt, dus dat is wel fijn. Inmiddels heb ik best wel wat nieuwe vrienden, allemaal internationale studenten. Dat gaat toch net wat makkelijker omdat je allemaal ergens anders vandaan komt. Ze komen onder meer uit Pakistan, Suriname en Turkije. Dat maakt het wel interessant, zoveel verschillende culturen. We delen van alles met elkaar en we leren veel over elkaars land en cultuur. Tot nu toe heb ik nog geen Nederlandse vrienden. Maar dat komt vast nog wel. Ik blijf hier anderhalf jaar studeren om mijn master te doen, dus tijd genoeg.
‘In Bangladesh speelde ik cricket. Dat is daar echt dé sport.’
‘In Bangladesh speelde ik cricket. Dat is daar echt dé sport. Ik deed het niet op hoog niveau maar gewoon voor de lol, recreatief. Hier in Nederland heb ik nog geen sport gevonden maar wie weet. Eerst maar eens het land leren kennen. Ik ben naar Amsterdam geweest een paar dagen geleden, gewoon een beetje toerist zijn en rondkijken, geweldig vond ik dat. Heel anders dan Rotterdam. Ik wil ook heel graag de zee en het strand zien in Den Haag. Daar heb ik mooie verhalen over gehoord.
‘Mijn familie mis ik wel hoor. Dit is de eerste keer dat ik zo lang van huis weg ben. We Whatsappen wel iedere dag uiteraard en dan vertel ik alles over Rotterdam en mijn studie. Natuurlijk zijn ze wel heel trots.
‘Mijn toekomstplannen? Mijn studie afmaken, terug naar huis en een baan vinden. Er zijn in Bangladesh veel mogelijkheden als je supply chain management gestudeerd hebt.’
Tekst en foto: Sanne van der Most
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top