Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van anne miek

‘Je studie niet meer kunnen betalen, dat is toch erg?’

Anne Miek Noordijk werkt op het bedrijfsbureau social work van het Instituut Sociale Opleidingen. Vanuit de projectgroep ‘Geldzorgen en Studiesucces’ zet zij zich in om studenten te helpen bij het aanpakken van hun geldproblemen. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger voor platform De Geldboom.

‘Bij het bedrijfsbureau social work doe ik verschillende dingen. Ik spreek met aankomende studenten die na het Studiekeuzecheckgesprek naar mij zijn doorverwezen óf na dit gesprek zelf om advies vragen over hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op hun studie. Daarnaast ben ik vliegende keep: tijdens Open Dagen, de kennismakingsweek, diplomeringsactiviteiten en andere evenementen verleen ik hand- en spandiensten, vang ik bezoekers op, wijs ze de weg, geef informatie en schiet af en toe wat sfeerplaatjes voor de ISO Nieuwsbrief.

Daarnaast zorg ik er als preventiemedewerker voor dat mensen zo veilig en schoon mogelijk kunnen werken. Denk aan goed meubilair, apparatuur en de luchtkwaliteit op kantoor. Ik ben géén arbodienst maar kan wel doorverwijzen, bijvoorbeeld voor een computerbril of werkplekonderzoek. Ik maak er werk van als er iets stuk of vies is of scheef hangt en dat geef ik dan door aan onze servicedesk. Ik vind het belangrijk dat de werkomgeving een professionele uitstraling heeft en kijk altijd waar ruimte is voor verbetering. Kortom, ik doe heel verschillende dingen en dat maakt mijn werk lekker gevarieerd.

‘Tijdens gesprekken met studenten hoor ik soms tussen de regels door dat ze misschien niet helemaal weten hoe ze hun geldzaken moeten aanpakken’

‘Als vliegende keep neem ik ook deel aan diverse projecten zoals Geldzorgen en Studiesucces. Tijdens gesprekken met studenten hoor ik soms tussen de regels door dat ze misschien niet helemaal weten hoe ze hun geldzaken moeten aanpakken en het daar eigenlijk ook liever niet over hebben. Volgens de laatste cijfers leven meer dan 80 duizend mensen in Rotterdam onder de armoedegrens en daar zitten natuurlijk ook studenten tussen. Bij de hogeschool weten we dat er achterstallige betalingen van collegegelden zijn en ik hoor van docenten dat studenten soms niet op komen dagen of eerder weggaan uit de les omdat ze moeten werken. Dat is niet goed. Als je financiële zorgen hebt, kun je niet goed studeren.

‘We doen ook onderzoek naar studenten die zich hebben uitgeschreven, kijken wat de reden daarvoor is geweest. Dat varieert uiteraard, maar regelmatig heeft dat met financiële problemen te maken. Je studie niet meer kunnen betalen, dat is toch erg? Als je heel weinig te besteden hebt, kun je misschien niet elke dag in de kantine eten maar als je de huur voor je kamer niet kunt betalen, dan heb je pas echt stress. Vanuit de hogeschool proberen we daar iets aan te doen, bijvoorbeeld in de projectgroep Geldzorgen en Studiesucces. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je geldzorgen hebt, heb je stress en dat heeft effect op je studieresultaat.

‘Natuurlijk kun je een baan nemen, maar je moet ook tijd overhouden om te studeren en te ontspannen.’

‘Soms hebben financiële problemen te maken met het feit dat studenten zich niet goed hebben voorbereid op hun studie en wat dit financieel betekent. Dat je collegegeld moet betalen is helder maar dat je geld moet hebben voor je kamerhuur, zorgverzekering én je boodschappen, wordt wel eens over het hoofd gezien. Natuurlijk kun je een baan nemen, maar je moet ook tijd overhouden om te studeren en te ontspannen. Voor de voltijdopleiding social work heb je minimaal veertig uur per week nodig om te studeren. Veel studenten realiseren zich dat vooraf niet. In de voorlichting, na inschrijving maar ook als onderdeel van de lessen, willen we daar meer op hameren: zorg dat je het voor elkaar hebt en begin niet met een achterstand. En: durf om hulp te vragen.

‘Sinds anderhalf jaar ben ik vrijwilliger voor de Stichting Mens Centraal. Het meest recente project is ‘De Geldboom’, een platform met meer dan duizend links en tips over financiële regelingen, toeslagen, geld besparen, goedkope adresjes, kringloopwinkels en hulp in de buurt. Overzichtelijk ingedeeld per Rotterdams gebied.

‘De Geldboom er voor alle Rotterdammers: jongeren, senioren, gezinnen, zzp’ers en professionals die te maken hebben met geldzorgen en daar hulp bij kunnen gebruiken. Deze week is het ‘De Week van het Geld’; een mooie gelegenheid om dit platform onder de aandacht te brengen. Op diverse locaties heb ik Geldboom-flyers op prikborden en op leestafels achtergelaten. Mijn advies aan studenten is, neem er eentje mee of maak een foto van de QR code. Zéker weten dat je er iets aan hebt.’

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 15 March 2024 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top