Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Makkelijker in Groot-Brittannië werken of studeren? De Britten steken er een stokje voor

Gepubliceerd: 23 April 2024 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws

De Britten hebben binnen enkele dagen een voorstel van de Europese Commissie verworpen om jongeren tot 30 jaar meer vrijheid te geven om over de grens te studeren en werken. Het zou niet bij de Brexit passen.

Vorige week opperde de Europese Commissie om Britse en Europese jongeren meer mogelijkheden te geven om in elkaars landen te werken en studeren. Ze zouden dan, onder voorwaarden, een vierjarig visum krijgen.

Ook zouden de collegegelden wederzijds weer omlaag kunnen. EU-burgers betalen in principe hetzelfde collegegeld als de inwoners van het land waar ze naartoe gaan: Duitsers betalen hier hetzelfde als Nederlanders en omgekeerd. Dat zou dan ook weer voor het Verenigd Koninkrijk gaan gelden.

Plan verworpen

Onder meer de Britse krant The Guardian noemde het een enorme concessie van de Europese Unie en sprak van een doorbraak. Maar het gaat niet door. De conservatieve Britse regering verwerpt het plan en ook oppositiepartij Labour ziet er niets in.

Het zou niet bij de Brexit passen, is hun overtuiging. Dit Europese voorstel zou te veel doen denken aan het vrije verkeer van burgers binnen de Europese Unie, waar de Brexit nu juist mee afrekende.

Naar verluidt zou het VK liever met afzonderlijke landen afspraken maken dan met de hele Europese Unie. Dat zouden buurlanden als Frankrijk en Nederland zijn. Vooralsnog houden de Europese lidstaten de rijen gesloten: het is alles of niets.

Geen Erasmus+

De Britten doen overigens ook niet meer mee aan het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus+, waarmee studenten een poosje in het buitenland kunnen studeren. Wel hebben ze een eigen uitwisselingsprogramma opgezet.

Het voorstel van de Europese Commissie paste in een reeks onderhandelingen die de scherpe kantjes van de Brexit moeten afvijlen. Het VK gaat bijvoorbeeld weer deelnemen aan het onderzoeksprogramma Horizon Europe.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top