Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minder aanmeldingen hbo, afname bij HR valt mee

Gepubliceerd: 24 May 2024 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws

De krimp in het hoger onderwijs zet door. Hogescholen tellen enkele duizenden aanmeldingen minder dan vorig jaar om deze tijd. Bij de Hogeschool Rotterdam is de afname aan aanmeldingen minder dan bij de concurrentie.

In principe moeten studiekiezers zich vóór 1 mei aanmelden bij een bachelor in het hoger onderwijs. Voor opleidingen met selectie aan de poort, zoals geneeskunde of fysiotherapie, ligt de deadline al in januari.

Nu zijn de aanmeldingen dus goeddeels binnen. De hogescholen tellen er ongeveer 134 duizend, tegen 141 duizend vorig jaar rond deze tijd. Dat is grofweg 5 procent minder.

Kleine afname bij Hogeschool Rotterdam

Cijfers van de HR laten een afname zien van o,9 procent (van 14.891 naar 14.758 aanmelders. Dit is een gewogen aantal (studiekiezers kunnen zich immers voor meer dan een opleiding aanmelden) en zijn de cijfers van 6 mei. De HR doet het beter dan de andere Randstad-hogescholen die gemiddeld 3,9 procent minder aanmelders noteerden.

Bij de universiteiten is het verschil qua aantal aanmeldingen kleiner: 104 duizend aanmeldingen nu tegen 105 duizend vorig jaar.

Alsnog afhaken

Het zegt vooral iets over de trend, want de ervaring leert dat vele duizenden studiekiezers alsnog afhaken. In het hbo gaat dat om ongeveer een derde en voor de universiteiten scheelt het bijna de helft. Sommigen nemen een tussenjaar of kiezen voor een studie in een ander land. Anderen hebben ze zich voor verschillende opleidingen aangemeld en komen er maar bij één opdagen.

De universiteiten geven alleen totaalcijfers, maar de hogescholen kijken ook naar de diverse sectoren. Als de voortekenen niet bedriegen, gaan vooral de hbo-opleidingen in de techniek, landbouw en gedrag & maatschappij erop achteruit. De sector onderwijs doet het naar verhouding goed: daar is het aantal aanmeldingen bijna net zo hoog als vorig jaar in mei.

De eerste tellingen van daadwerkelijke inschrijvingen komen meestal eind oktober. Na correcties en controles volgen dan in het voorjaar de definitieve cijfers, waarop de overheidsbekostiging is gebaseerd.

Associate degrees

Er zijn overigens ook cijfers over de tweejarige associate degree-opleidingen van de hogescholen. Die tellen iets minder aanmelders dan vorig jaar, maar dat zegt niet zoveel. Het zijn kleinere aantallen en meestal gaan er bij die ad-opleidingen juist méér studenten van start dan er rond 1 mei zijn aangemeld.

Tekst: HOP, Bas Belleman, aanvulling Profielen
Illustratie: Zena-Rae

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top