Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zorgen bij oppositie over langstudeerboete; zaterdag demonstratie tegen de plannen

Gepubliceerd: 21 June 2024 • Leestijd: 2 minuten en 38 seconden • Nieuws

Het gaat niet goed met het welzijn van studenten, vindt ook de Tweede Kamer. Maar waarom wil de nieuwe coalitie dan die langstudeerboete invoeren? Zet die het welzijn van studenten niet juist nog verder onder druk? Dat weten we nog niet, zegt de VVD.

Ruim veertig procent van de studenten heeft last van psychische klachten, constateerden onderzoekers vorig jaar. Vooral vrouwelijke studenten ervaren veel druk. Woensdag stond het onderwerp weer op de politieke agenda, maar het debat ging vooral over de langstudeerboete.

Studenten die meer dan een jaar uitlopen tijdens hun bachelor- of masterstudie betalen straks drieduizend euro extra collegegeld per jaar. Met die maatregel denken PVV, VVD, NSC en BBB zo’n 280 miljoen euro per jaar te kunnen bezuinigen.

Grote moeite

De oppositie heeft daar grote moeite mee, want hoe helpt die boete het welzijn van studenten te verbeteren? Dit leidt toch tot meer uitval? En wordt het dan niet nog moeilijker voor uitvallers om de studie weer op te pakken?

Maar de nieuwe coalitie ging niet echt op de vragen in. De PVV was überhaupt niet bij het debat aanwezig, VVD-er Claire Martens-America zei dat ze de toekomst niet kan voorspellen en Rosanne Hertzberger van NSC wil eerst zien hoe de komende minister de maatregel uitwerkt.

Martens-America wil de term langstudeerboete liever niet gebruiken. ‘We hebben het hier over het feit dat je een jaar na het uitlopen zelf een iets hogere bijdrage levert in verhouding tot wat de overheid bijdraagt aan het afronden van je opleiding.’

Geen drempel

Dat punt benadrukte ook Hertzberger. ‘Die Rijksbijdrage is eindig en die wordt met de langstudeerboete, of hoe je die ook wil noemen, nog iets eindiger’. Martens-America zei wel dat de maatregel ‘er nooit voor mag zorgen dat mensen uitvallen. We moeten er dus voor zorgen dat het geen drempel wordt voor het afmaken van de opleiding.’

Maar GroenLinks-PvdA was er niet gerust op. Kamerlid Mikal Tseggai vroeg demissionair minister Dijkgraaf om op een rijtje te zetten hoe de financiële druk op studenten verlicht kan worden, maar dat was de minister niet van plan. De langstudeerboete komt niet van hem, reageerde hij, dus dat verzoek mag naar zijn opvolger.

Joodse studenten

BBB-Kamerlid Claudia van Zanten diende een motie in over een heel ander probleem: sommige Joodse studenten durven vanwege de pro-Palestijnse protesten niet meer naar hun eigen universiteit en daar lijdt hun mentale welzijn onder. Kan de Onderwijsinspectie ingrijpen?

Dijkgraaf dacht van niet. We weten niet om hoeveel studenten het gaat, zei hij, en hij heeft instellingen al opgeroepen om aangifte te doen van strafbare feiten. Sowieso kunnen studenten op alle instellingen terecht bij meldpunten en vertrouwenspersonen.

Nationaalsocialistische complottheorieën

D66-er Jan Paternotte reageerde verbaasd op de BBB-motie over Joodse studenten. ‘Mevrouw Van Zanten spreekt zich uit tegen antisemitisme en haat. Dat is volkomen terecht, maar wat ik dan echt niet begrijp, is dat je iemand die nationaalsocialistische complottheorieën verkondigt helpt minister te maken. Kan mevrouw Van Zanten dat uitleggen?’

Paternotte verwees daarmee naar PVV-minister Marjolein Faber, die eerder in opspraak raakte vanwege het bezigen van complottheorieën over ‘omvolking’. Van Zanten wilde er niet op reageren: ‘Ik sta hier niet om over personen van andere partijen te praten.’

Zaterdag 22 juni demonstratie tegen langstudeerboete

Zaterdag gaan studenten in Utrecht demonstreren tegen de langstudeerboete. Politieke jongeren, wetenschappers en bestuurders doen mee.

Studenten en politieke jongerenorganisaties (ook van NSC en VVD) verzetten zich tegen de voorgenomen boete. De grootste oppositiepartij, GroenLinks-PvdA, heeft een petitie gelanceerd die al meer dan 51 duizend keer is ondertekend.

Het platform WOinActie verklaart zich solidair met de studenten en komt ook naar Utrecht. Het roept de bestuurders van universiteiten en hogescholen op om mee te doen. ‘Het protest van de LSVb is gericht tegen de langstudeerboete, maar staat symbool voor de gehele bezuiniging op het hoger onderwijs en de afbraak van kennis in Nederland, staat in een verklaring.

Tekst: HOP, Olmo Linthorst

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top