Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Profielen ‘verhuist’ naar marketing en communicatie

Gepubliceerd: 11 March 2024 • Leestijd: 2 minuten en 5 seconden • Nieuws

Sinds 1 maart heeft Profielen een andere plek in de organisatie. Van een positie als los onderdeel onder de directeur van de afdeling CcS (stafdiensten) valt het onafhankelijke HR-medium nu onder de afdeling marketing en communicatie. 

Buitenkant van het kantoor van de redactie van PRofielen. Er hangt een bord met magazine houders. Er staat een boekenkast met bord: Minibieb. Links van de foto hangen er posters van de huidige magazine uitgave op de glazen muren.

Profielen is en blijft het onafhankelijke medium van de Hogeschool Rotterdam voor nieuws, achtergronden en opinie. Redactieleden zijn bij de hogeschool in dienst, en hebben vanuit het redactiestatuut de opdracht om onafhankelijke – kritische – journalistiek te bedrijven over diezelfde hogeschool.

Aansturing verandert

De verhuizing is geen formele reorganisatie, in management-taal krijgt het team van Profielen simpelweg een ander plekje in de ‘hark’, het model waarin directie en de daaronder hangende afdelingen vaak worden weergegeven. De aansturing verandert: de nieuwe leidinggevende van de hoofdredacteur is de teamleider content en platformen bij de afdeling marketing en communicatie, een functie die sinds 1 januari bekleed wordt door Tosca Sel, de vorige hoofdredacteur van Profielen.

Tot 1 maart was directeur van stafdienst CcS Mark Glimmerveen de leidinggevende van de hoofdredacteur. Die rol is niet te verenigen met de adviesfunctie richting college van bestuur die hij ook heeft, legt hij in zijn besluit over de verhuizing uit: ‘Inherent aan een onafhankelijk nieuwsmedium hebben is dat er spanning kan bestaan tussen zienswijzen van de leiding van de hogeschool en de manier waarop Profielen haar taken uitvoert.’ ‘Dat hoort erbij’, schrijft hij, maar gebleken is dat ‘binnen de verantwoordelijkheden die de directeur CcS heeft de rol van direct leidinggevende als knellend/beperkend kan worden ervaren.’ De nieuwe leidinggevende van de Profielen-hoofdredacteur staat buiten dat spanningsveld, is de overweging.

Bereik vergroten

Voordeel van de wijziging is volgens Glimmerveen dat er extra ingezet kan worden op het duurzaam op peil houden van het bereik van Profielen in deze tijd van een krimpende begroting. Met de hulp van de teamleider content en platformen kan Profielen meer samenwerken met de andere communicatieplatformen, is het idee, en zo haar artikelen een groter bereik bezorgen.

In de nieuwe aansturing ‘heeft de hoofdredacteur een leidinggevende met vaktechnische kennis. Kennis die benut kan en zal moeten worden om het mogelijk te maken dat Profielen haar doelstellingen blijvend kan realiseren met een kleinere begroting’, schrijft de directeur in zijn besluit over de wijziging.

‘Geen inperking onafhankelijkheid’

De redactie is over haar bezwaren en zorgen over de verhuizing in gesprek gegaan met zowel directeur Glimmerveen als het college van bestuur. Beiden benadrukken dat de verhuizing van Profielen naar marketing en communicatie op geen enkele wijze bedoeld is als inperking van de onafhankelijkheid van het medium.

Om die uitspraken kracht bij te zetten heeft het cvb de redactie toegezegd dat Profielen de ruimte krijgt te onderzoeken hoe het digitale bereik van het medium vergroot kan worden. Het cvb heeft de Profielen-redactie ook uitgenodigd met een voorstel te komen voor een update van het redactiestatuut, die de onafhankelijkheid duurzaam waarborgt. 

Nog steeds op Museumpark

Overigens is de verhuizing niet fysiek: je vindt de redactie nog altijd op de begane grond tussen hoog- en laagbouw van Museumpark, waar de deur openstaat voor HR-studenten en -medewerkers met verhalen, ideeën, vragen en klachten.

Tekst: Redactie Profielen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top