Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rechtse coalitie denkt verschillend over stufi als ‘strafmaatregel’

Gepubliceerd: 20 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws

Moeten universiteiten en hogescholen hun relschoppende studenten zo snel mogelijk uitschrijven, zodat ze hun studiefinanciering verliezen? Een motie daarover kreeg dinsdag net geen meerderheid: NSC stemde tegen.

De studiefinanciering is niet bedoeld als straf of beloning, maar als middel om het hoger onderwijs toegankelijker te maken, zei minister Dijkgraaf twee weken geleden. Hij reageerde toen op de vraag van JA21 of relschoppers in het hoger onderwijs – zoals in mei bij pro-Palestijnse protesten aan de Universiteit van Amsterdam – hun geld afgepakt kan worden.

Uitschrijven bij misdragingen

Toch sloot Dijkgraaf maatregelen niet helemaal uit. Onderwijsinstellingen kunnen overlastgevers namelijk wél uitschrijven en er daarmee voor zorgen dat ze alsnog hun recht op studiefinanciering verliezen, zei hij erbij.

Daar kon Kamerlid Joost Eerdmans van JA21 wel mee uit de voeten. Hij diende vorige week een motie in: kan de minister hogescholen en universiteiten erop wijzen dat ze studenten die zich zwaar misdragen kunnen uitschrijven? ‘Zodat tevens de studiefinanciering van betrokken studenten stopgezet kan worden.’

Daar had de minister geen zin in, liet hij vlak voor de stemmingen in de Tweede Kamer weten. Het is niet aan hem om onderwijsbestuurders te vertellen hoe ze hun raddraaiers aanpakken.

Geen meerderheid voor motie

Maar Dijkgraaf is al bijna een jaar demissionair minister van Onderwijs en daarmee nog een restant uit de ‘oude’ Tweede Kamer. Sinds de verkiezingen is er een nieuwe, rechtse meerderheid ontstaan en die denkt heel anders over dit soort kwesties. De PVV, VVD en BBB stemden vóór de motie.

Omdat coalitiegenoot NSC dat niet deed kreeg de motie geen meerderheid. NSC lijkt het advies van de minister te volgen: het recht op studiefinanciering moet niet als strafmaatregel worden ingezet. Zelfs het onderwijs oproepen om raddraaiers uit te schrijven gaat deze partij kennelijk te ver.

Visum intrekken kan wel

Een andere motie van JA21 haalde het wel. Die roept het kabinet op om het visum in te trekken van internationale studenten van wie ‘bij een onherroepelijke veroordeling is komen vast te staan dat zij een gevaar zijn voor de openbare orde’. Daar had Dijkgraaf geen principieel bezwaar tegen. Volgens hem is dat in lijn met de geldende regels.

De oproep van DENK om universiteiten de banden met Israëlische onderwijsinstellingen te laten verbreken kreeg alleen steun van de Partij voor de Dieren en de SP.

Tekst: HOP, Olmo Linthorst
Beeld: AT5

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top