Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rechtse partijen laten basisbeurs dalen met 164 euro

Gepubliceerd: 16 February 2024 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws

In september gaat de basisbeurs voor uitwonenden weer omlaag, heeft de Tweede Kamer gisteren besloten. Studenten krijgen dan 302 euro per maand. Dat is 164 euro minder dan nu. 

Dit studiejaar keerde na acht jaar de basisbeurs terug. En voor studenten op kamers was er goed nieuws: de beurs werd tijdelijk met 164 euro per maand verhoogd in verband met de hevige inflatie.

Die verhoging komt weer ten einde. D66 en SP hadden voorgesteld om de inkomenssteun een jaar te verlengen, maar hun amendement is gisteren door de rechtse partijen in het parlement verworpen. Alleen Forum voor Democratie stemde met de linkse partijen mee.

Om precies te zijn: de beurs is nu 466,69 euro per maand en dat bedrag daalt volgend studiejaar naar 302,39 euro per maand. Voor studenten die nog bij hun ouders wonen, verandert er niets. Zij ontvangen 121,33 per maand.

Dit staat overigens los van de aanvullende beurs, die studenten kunnen krijgen als het inkomen van hun ouders onder een bepaalde norm blijft. De aanvullende beurs bedraagt maximaal 457,60 euro.

Brandbrief van studentenorganisaties

Studentenorganisaties stuurden deze week een ‘brandbrief’ aan de Tweede Kamer. Gezien de hoge kosten voor studenten is de basisbeurs toch al te laag, vinden ze, dus die verhoging zou niet mogen verdwijnen.

Om de verhoging met een jaar te verlengen, wilden D66 en SP een ongebruikt potje bij een ander ministerie aanbreken. Minister Robbert Dijkgraaf vond dat geen goed idee. ‘Zo’n verschuiving van middelen past niet bij een demissionair kabinet’, stelde hij.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top