Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student Daan transformeert plastic in mooie horloges

Gepubliceerd: 31 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Interview

Een horloge dat er tijdloos uitziet én tijdloos is: Daan Spits maakt met zijn bedrijf Tide Watches horloges van plastic afval uit Nederlandse wateren. Zijn opleiding watermanagement maakte hem bewust van dit grote probleem. Met de hulp van initiatieven zoals PlasticCircle, ClearRivers en Healix ontwikkelt Daan nu duurzame horloges van plastic afval.

‘Tijdens mijn opleiding watermanagement ben ik erachter gekomen hoe groot het probleem is van al het plastic dat we blijven dumpen in de oceaan. Daar wilde ik echt wat aan doen. Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik gekeken naar de effecten van plasticvervuiling en hoe we plastic op een goede manier kunnen recyclen.

‘Uiteindelijk ben ik in september 2022 met mijn bedrijf Tide Watches gestart. Met mijn bedrijf maak ik horloges van oceaan- en rivierplastic. Zelf hou ik heel erg van horloges en ik vind het een mooie knipoog naar de toekomst om wat met horloges en tijd te doen. Zo laat ik zien dat we onze tijd op een goede manier moeten besteden om ervoor te zorgen dat we de planeet wat mooier achterlaten dan hoe we hem zijn tegengekomen.

‘Plastic is vervelend materiaal als het op verkeerde plekken terechtkomt, maar je kunt er wel veel mee maken’

‘Ik vind het leukste aan ondernemen dat ik iets maak dat impact heeft. Daarbij vind ik het heel gaaf om een product te maken dat anderen heel graag willen kopen. Ik ben bezig met pre-orders en krijg superveel berichten van mensen die staan te springen om een horloge te kopen. Dat had ik niet verwacht.

‘Het is wel een uitdaging om daarnaast ook nog een sociaal leven te onderhouden. Ik heb het heel druk, want ik heb een baan en werk daarnaast constant aan mijn onderneming. Hopelijk kan ik dat later beter balanceren. In de toekomst zou ik naast horloges ook andere producten willen maken, zoals andere mode- en woonaccessoires.

‘Plastic is vervelend materiaal als het op verkeerde plekken terechtkomt, maar je kunt er wel veel mee maken. Mijn uiteindelijke doel is dat ik in de toekomst geen horloges meer hoef te maken, omdat het plastic-probleem dan is opgelost.’

Tekst: John den Braber
Foto’s: Sanne Romeijn

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top