Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenvakbond STUUR zoekt nieuwe bestuursleden, waar zijn de HR-studenten?

Gepubliceerd: 21 May 2024 • Leestijd: 2 minuten en 33 seconden • Nieuws

De Rotterdamse Studentenvakbond STUUR is nog jong maar maakte al wat ups en downs mee, vooral in de werving van bestuursleden. De laatste tijd gaat dat weer goed alleen is het heel jammer, vindt penningmeester Pepijn Kleingeld, dat er helemaal geen HR-studenten in het bestuur zitten.

STUUR werd in 2021 opgericht door onder meer HR-studenten Marijn Prins en Sam van Leeuwen, samen met Jorien Veenis. Dat Rotterdam – met zo’n 100.000 studenten – geen studentenvakbond had zoals veel andere steden was de oprichters een doorn in het oog.

STUUR is opgericht om de belangen van studenten in Rotterdam te verdedigen en heeft zichzelf vanaf het begin op de kaart gezet door actie te voeren tegen kamernood, te lobbyen voor energietoeslag voor studenten en juridische hulp te geven aan studenten die overhoop liggen met hun huisbaas of examencommissie.

STUUR doet als Rotterdamse club aan lokale belangenbehartiging. In samenwerking met de landelijke studentenbonden en bonden uit andere steden komt STUUR ook op voor landelijke studententhema’s, zoals studiefinanciering.

Vernieuwd enthousiasme

Die activiteiten moeten natuurlijk allemaal bedacht en georganiseerd worden, en daarvoor zijn bestuursleden nodig. Na een flitsende start met veel enthousiaste bestuursleden, kwam STUUR begin 2023 in een dipje: ‘We begonnen met een vijfkoppig bestuur, dus dat was lekker’, vertelt penningmeester Pepijn Kleingeld. ‘Maar al snel haakten er twee af en waren we nog maar met drie mensen over. Die zaten er af en toe wel doorheen.’

Nu gaat dat weer beter, Jasper Schut kwam er met veel energie in als nieuwe voorzitter. ‘We gingen er weer voor’, aldus Pepijn. Het vernieuwde enthousiasme komt ook uit de meer activistische koers die de vakbond vaart. ‘Studenten worden niet zo snel enthousiast voor een lobby-club’, zegt Pepijn. ‘We zijn ook meer gaan samenwerken met ROOD en studentenpartij PSP op de Erasmus. Het maakt ons meer zichtbaar en daardoor sluiten studenten zich ook sneller bij ons aan.’

Solidariteit centraal

Die wat bredere activistische koers – STUUR was bijvoorbeeld ook betrokken bij het Gaza-protest van afgelopen donderdag – is een weloverwogen keuze: ‘Als vakbond vinden wij dat je je breder ideologisch moet inzetten. Solidariteit staat centraal, ook met Palestijnse studenten. Bovendien is het een zaak die Rotterdamse studenten aan het hart gaat en die studenten willen we steunen.’

Pepijn is zelf al een aantal jaar penningmeester, en dat vindt hij leuk. Hij is student bedrijfseconomie en hard op weg om accountant te worden; voor een kwartaalrekening of begroting draait hij zijn hand niet om. Ondanks dat wil hij de klus met liefde doorgeven aan een opvolger. ‘Waarschijnlijk schuift Martino (nu secretaris, red.) door naar de functie van penningmeester, zegt hij.

Ruimte voor eigen interesses

Een bestuursfunctie bij STUUR is leerzaam – ‘als je niet weet bij welke partij je thuishoort, maar wel politiek geïnteresseerd bent, is de vakbond ideaal’ – en flexibel. De taken van bestuurders zijn niet in beton gegoten, er is ruimte je eigen interesses te volgen. ‘Ben je heel erg van duurzaamheid, dan pak je dat thema op’, zegt Pepijn.

Dat er op dit moment geen hbo-studenten en mbo-studenten in het bestuur zitten vindt hij een gemis; die studenten kunnen toch net iets beter de belangen van hun eigen doelgroep verdedigen. Bovendien is STUUR al meteen bij de oprichting door de HR erkend, en dat betekent dat HR-studenten een bestuursbeurs (een toelage vanuit de hogeschool) kunnen krijgen voor het werk dat ze voor de bond doen. ‘We willen gewoon HR-studenten in het bestuur hebben’, besluit Pepijn. ‘Dus stuur me een mail, bel me, trap me desnoods uit bed om 3 uur ’s nachts, graag!

Wil je je kandidaat stellen? Dat kan nog tot de ALV van 4 juni. Lees er alles over op de website van STUUR. Of mail meteen Pepijn op penningmeester@stuur-rotterdam.nl

Tekst: Edith van Gameren

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top